Sju råd till en bättre en bättre hörsel. Hörseln är en viktig del av hälsan och en obehandlad hörselnedsättning kan få sociala, mentala och psykologiska konsekvenser. Kanske har du någon på nära håll som hör dåligt. Det positiva är att det finns hjälp att få.

Så får du dina nära och kära att kolla sin hörsel

Att vara anhörig till någon som hör dåligt kan vara svårt. Personen kanske inte vill kännas vid sitt problem, kanske tycker att det är andra som ”talar tyst” eller har uppfattningen att hörapparater ”bara tjuter och förbrukar batterier”. Här får du råden som kan förbättra livskvaliteten för dina nära och kära.

Läs mer

Hörseln är en viktig del av hälsan och en obehandlad hörselnedsättning kan få sociala, mentala och psykologiska konsekvenser. Åldern är den enskilt största orsaken till försämrad hörsel och vid 65 års ålder har så många som en av tre nedsatt hörsel. Om du har läst så här långt redan, känner du förmodligen till problemet. Det positiva är att det finns hjälp att få - det första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Vi hjälper dig gärna att boka en tid för din närstående, välkommen att ringa oss på 0200-111450 eller fyll i bokningsformuläret.


1. Ge ditt fulla stöd

Det är inte bara den person som hör dåligt som påverkas av den nedsatta hörseln – även familjemedlemmar och vänner påverkas. Som anhörig finns det flera saker du kan hjälpa till med. Det kanske viktigaste är att stötta.

2. Berätta hur du upplever situationen

För att personen som hör dåligt ska få hjälp behöver han eller hon göra ett hörseltest hos en legitimerad audionom, men det kan vara tufft att börja diskussionen där. Beskriv istället hur du upplever personens försämrade hörsel, försök förklara hur den kan påverka personens livskvalitet och poängtera att det finns hjälp att få. Ta också hjälp av andra i omgivningen. Ju fler olika perspektiv, desto bättre.

3. Ta ett steg i taget

Genom att behandla en hörselnedsättning, till exempel att prova hörapparat, är det möjligt att behålla ett aktivt och socialt liv. Men det är förstås en hel del att sätta sig in i. Första steget är att boka ett hörseltest. Varmt välkommen att ringa oss för att boka ett hörseltest, telefonnumret är: 0200-111450 eller fyll i bokningsformuläret.

4. Läs på och förse dig med fakta

Inför ett hörseltest kan det vara bra att ta reda på information om hörselvård och hörapparater. Ju mer du känner till, desto bättre kan du hjälpa till. Visste du till exempel att det i många landsting är gratis att göra hörseltest och att kravet på remiss är borttaget. I Stockholm är hörseltest gratis och i Skåne kan du göra ett enklare hörseltest helt kostnadsfritt. Läs mer om hörsel i Stockholm och hörsel i Skåne.

5. Var ett par extra öron

Följ med på hörseltestet och ge stöd genom hela processen. Det kanske inte är enkelt att fatta beslut själv eller tolka den information som ges. Ibland kan det också vara svårt att komma ihåg allt som sägs.

6. Uppmuntra att prova

Att acceptera en hörselnedsättning och behovet av en hörapparat är ett stort steg i sig. Många lever också kvar i tron att hörapparater inte hjälper, men dagens hörapparater är både smarta och diskreta. De provas ut och anpassas till varje individs behov. Många hörselkliniker erbjuder också en månads testperiod.

7. Underlätta samtalet 

Oavsett om personen har en hörapparat eller inte kan du som anhörig underlätta kommunikationen. Vänd dig alltid mot den du pratar med, tala tydligt med naturlig hastighet och skrik inte. Försök att inte tala med mat i munnen och om ni är många, försök att låta bli att avbryta varandra. Dämpa bakgrundsljud eller hitta en tystare plats för ert samtal.


Behöver du eller någon i din närhet hjälp? Varmt välkommen att ringa oss på 0200-111450 eller fyll i bokningsformuläret.


Hur kan man gå tillväga för att få hjälp med hörseln? Vart ska man vända sig, vart ligger närmsta hörselklinik och vad kostar det?

Bokningsformulär

Fyll i bokningsformuläret, vi ringer sedan upp dig/din närstående och hittar en tid som passar dig/din närstående.
*
*