Nedsatt hörsel kan behandlas med hörapparat. Audika är din expert på hörsel.

Vad innebär nedsatt hörsel?

"När du förlorar synen tappar du kontakten med saker.
När du förlorar hörseln tappar du kontakten med människor." 

Helen Adams Keller

Hörseln är en viktig del av livet, kanske en av de viktigaste. Vid hörselnedsättning kan du avskärmas från världen runt om kring dig, därför gör vi allt vi kan för att förstå varje persons behov av hjälp och hur vi kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av livet.

Boka ett hörseltest

En av sex vuxna upplever någon grad av hörselnedsättning

 • Hörselnedsättning är den tredje vanligaste hälsoproblemet bland vuxna i världen och miljoner människor lever idag med hörselnedsättning.
 • Om en hörselnedsättning inte behandlas kan det påverka livskvaliteten – umgängeslivet blir ansträngande när du inte kan förstå eller kommunicera med andra fullt ut. Det kan därför hända att du börjar dra dig undan från sociala sammankomster och blir isolerad..


Har du nedsatt hörsel?

Testa din hörsel genom att svara på fem enkla frågor om vardagssituationer, och få en omedelbar fingervisning.
Börja testet
 • Frågor 1/5

  Upplever du att människor omkring dig mumlar eller talar tyst?
  Ja Nej
 • Frågor 2/5

  Missar du ofta vad som sägs när du talar i telefon? Måste du höja ljudet på radion eller tv:n?
  Ja Nej
 • Frågor 3/5

  Ber du ofta familjemedlemmar eller vänner att upprepa sig?
  Ja Nej
 • Frågor 4/5

  Måste du titta rakt på människor för att förstå vad de säger?
  Ja Nej
 • Frågor 5/5

  Har du upptäckt att du inte längre hör vissa vardagliga ljud, som fågelsång, fotsteg och ljudet från blinkersen i bilen?
  Ja Nej

Det finns en anledning till att vi har två öron men bara en hjärna.

 • När det gäller hörseln arbetar vår hjärna faktiskt hårdare än öronen. I bullriga miljöer, såsom i fullsatta restauranger, klarar din hjärna av att sortera bland all den information du fokuserar på. Det kan ändå vara frustrerande att följa med i en konversation under sådana förhållanden – detta gäller även för människor med fullgod hörsel.
 • Vare sig vi sitter på ett café, talar i telefon eller lyssnar på en föreläsning filtrerar vår hjärna bort en massa oväsentliga ljud och koncentrerar sig på det tal vi behöver höra och det språk vi behöver förstå. En frisk hörsel kan både känna igen mörka toner (som musiken från en basfiol eller trafikljud) och höga toner (som musiken från en violin eller fågelsång). Den kan även bearbeta mycket tysta ljud (som en myggas surrande) och extremt höga ljud (som en jetmotor som startar). Vår hjärna kan dessutom hjälpa oss att avgöra varifrån ljudet kommer och hur stort ett visst rum är.

Så funkar hörseln

Ytterörat

Formen på ditt öra ser till att ljudvågorna fångas upp och styrs genom hörselgången till trumhinnan.

Mellanörat

Förutom trumhinnan består mellanörat av tre små ben: hammaren, städet och stigbygeln. De samarbetar för att förstärka ljudvågorna.

Innerörat

Ljudvågorna får vätskan i den snigelformade hörselsnäckan att röra sig. Denna rörelse fångas upp av receptorceller som skickar elektriska impulser till hjärnan.

Hjärnan

När impulserna skickas till hjärnan behandlas informationen, så att vi kan avgöra vad som är relevant i den specifika situationen och kan agera därefter.

Det är viktigt att behandla en hörselnedsättning

Ju förr du behandlar en hörselnedsättning, desto bättre är det och då kan du också stoppa de negativa effekterna av en hörselnedsättning och kan istället återfå skärpa, självförtroende och kontroll.

Studier och forskning kopplar obehandlad hörselnedsättning till ett antal känslomässiga och sociala konsekvenser. Om du går lång tid med hörselnedsättning utan att behandla den kan det leda till att hjärnan förmåga att känna igen ljud försämras. När du inte hör vad som pågår runt omkring dig så minskar din mentala skärpa. Obehandlad hörselnedsättning kan bland annat leda till isolering, depression och demens.

Både snygg och effektiv...

"Audika gav mig min hörsel tillbaka. Och det bästa är att ingen ser min hörapparat! Nu behöver inte jag ha telefonen på högsta volym längre"

Sara L 58

Kontakta oss

*
*
*
*
*
Hörselklinik

Hitta din närmaste
hörselklinik

Hitta din hörselklinik