Hur man förebygger hörselnedsättningar

Hörseln är en av våra värdefullast sinnen. Den förser oss hela tiden med väsentlig information och gör det möjligt för oss att kommunicera, uppleva känslor och minnas saker. Hörseln är det enda av våra sinnen som är aktivt hela tiden – även när vi sover. Det är lätt att ta den för given – se vad du kan göra för att vara rädd om din hörsel.

Boka ett hörseltestIdag använder människor av alla åldrar smarta mobiler – och hörlurar – för kommunikation, arbete, underhållning, utbildning och för att lyssna på musik. Det är bekvämt och flexibelt – men det innebär även en risk hörselskador om volymen är för hög. De flesta smarta mobiler har en indikator som varnar dig när detta sker, och vi rekommenderar att du är uppmärksam på den.

Ju högre ljud och ju längre tid du är utsatt för det, desto större risk att du får en hörselskada. Du bör därför skydda dina öron med öronproppar, hörselkåpor eller andra former av hörselskydd när detta är möjligt – och avlägsna dig från det höga ljudet så fort eller så ofta du kan.


Var rädd om din hörsel – var uppmärksam i dessa situationer och försök undvika dem för att skydda dina öron.

  • Miljöer där du måste skrika för att göra dig hörd över bakgrundsljudet.

  • Platser där det är så bullrigt att du får ont eller upplever att det ringer i öronen.

  • Platser och situationer som gör att du hör dåligt under flera timmar efteråt.

Visste du att...

Ljud mäts i decibel (dB). Ju högre siffra, desto högre ljud. Exponering mot mer än 85 dB under flera timmar om dagen kan enligt de flesta audionomer orsaka hörselskador. Men hur känns 85 dB, och när är högt ljud för högt? För att ge dig en uppfattning om detta har vi angivit några typiska ljudnivåer

Ett normalt samtal: 60 dB 

En hårt trafikerad gata: 75–85 dB

En gräsklippare: 90 dB

En motorsåg: 100–120 dB

En tung lastbil, sju meter bort: 100 dB

Hög musik som spelas på en smart mobil: 112 dB

En bil som tutar högt: 110 dB

En rockkonsert: 120 dB

En ambulanssirén: 120 dB

En jetmotor: 140 dB


Tinnitus 

Tinnitus beror på en hörselnedsättning.

Se vad du kan göra för att undvika det. Tinnitus innebär att du hör ett ringande, pulserande, surrande eller klickande ljud i örat. Det är inte en sjukdom utan ett symptom på en underliggande skada, exempelvis en hörselnedsättning eller någon annan skada på örat. Den vanligaste orsaken till tinnitus är att de pyttesmå hårcellerna i innerörat skadats efter exponering mot alltför starkt ljud.

För att förebygga tinnitus rekommenderar vi starkt att du använder hörselskydd om du arbetar eller uppehåller dig i mycket bullriga miljöer – och att du sänker volymen när du lyssnar på musik i hörlurar. Var medveten om att du löper större risk för tinnitus och hörselskador om du använder ”in-ear”-hörlurar jämfört med andra typer av hörlurar. För att minska risken för tinnitus bör du även låta dina öron vila emellanåt.

Kom ihåg att söka hjälp om du tror att du har tinnitus. Boka en konsultation på Audika – vi är alltid redo att hjälpa dig.

Mer om tinnitus

Tre enkla regler för att förebygga nedsatt hörsel

  • Om du måste göra det, använd hörselskydd – oavsett om du är på arbetet, hemma, på en rockkonsert eller på språng!

  • När du lyssnar till musik, överskrid inte musikspelarens maximala ljudvolym under mer än 60 minuter om dagen.

  • Ta en paus om du måste vistas på mycket bullrig plats – låt dina öron vila sig då och då någonstans där det är tyst.

Kontakta oss

*
*
*
*
*
Hörselklinik

Hitta din närmaste
hörselklinik

Hitta din hörselklinik