Varför är det viktigt att använda hörapparater och vad kan hörapparater hjälpa dig med? Få koll på fördelarna med att använda hörapparater
Blogginlägg

Varför hörapparater?

Skriven av:Audika

2021-03-19 00:00:00 • 3 minut att läsa

Det finns flera olika anledningar till varför du som har nedsatt hörsel bör skaffa och använda hörapparater. Hörapparaterna hjälper dig inte bara att höra bättre utan de hjälper dig också att behålla ditt aktiva och sociala liv!

Det kanske är så att du upplever att du har lite svårt att höra i vissa situationer, kanske lite svårare än vad du medger för dig själv. Du kanske inte har bokat en tid för ett hörseltest än eller också kanske du inte använder dina hörapparater. Hörapparaterna kanske ligger gömda i byrålådan… Oavsett situation eller anledning, låt oss berätta vad hörapparater kan göra för dig och ditt liv!

1. Gå på café och besök restauranger

Många av oss gillar att fika på café och äta på restauranger. Mycket för att det ger oss social tillfredställelse. Personer med hörselnedsättning kan ofta uppleva att café- och restaurang-besök blir allt svårare. Det är mycket bakgrundsljud som konkurrerar med orden som sägs och det kan därför bli svårt för hörselskadade att kunna delta i konversationen som förs.

Dagens hörapparater har förmågan att reducera det störande bakgrundsljudet och hjälpa personen att rikta fokus på det som personen faktiskt vill höra –oftast talet. Tekniken i de nyaste hörapparaterna är utvecklade för att förenkla talförståelsen, från 25% till 75%. 

2. Hör vad andra säger – utan att behöva fråga om så ofta

Hur ofta behöver du be personer att upprepa sig? Kanske en, två eller tre gånger. Det är en situation som ofta skapar frustration, både hos personen som frågar om och hos personen som behöver upprepa sig. Det kanske inte nödvändigtvis är för att personer behöver prata högre. Nedsatt hörsel gör det svårt för oss att identifiera vissa ljud vilket ofta leder till att vi förväxlar vissa ord med varandra som kan leda till missförstånd.

Med rätt typ av hörapparat, kan du öka din talförståelse, minska risken för att behöva be personer att upprepa sig och enklare urskilja vilka ord som faktiskt sägs.

3. Delta i konversationer där flera personer pratar samtidigt

Ju fler personer som pratar samtidigt, desto svårare är det att delta i konversationen som förs. Ljudlandskapet blir mer komplext eftersom det är ord som kommer från flera olika ljudkällor som ska sorteras, processas och tas emot. För en person med nedsatt hörsel är en sådan situation ofta svår att delta i. Hjärnan blir överväldigad av alla ljud och intryck. Moderna hörapparater kan hjälpa dig.

Hörapparaterna är speciellt utformade för att enklare kunna hantera situationer där flera personer pratar samtidigt. Dagens hörapparater hjälper oss att fokusera på det vi vill fokusera på snarare än att bestämma vårt fokusområde åt oss, som äldre hörapparater gör. Det beror på att hörapparaterna är utformade baserad på den så kallade Velox-plattformen. Det lilla kraftfulla chippet ger en supersnabb och exakt analys och bearbetning av ljudet som ger det stöd hjärnan behöver för att tolka och förstå ljud.

Plattformen analyserar omgivningen mer än 100 gånger per sekund och hanterar fler än 1 200 miljoner instruktioner per sekund. Det är så snabbt så att du hinner att följa med i snabbt växlande konversationer med flera olika ljudkällor, likt i situationer där många pratar samtidigt. Är du nyfiken på fler detaljer? Velox plattformen.

Vad är ditt nästa steg?

Första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Baserat på testets resultat ger våra legitimerade audionomer rekommendationer utifrån dina behov och din livssituation. Boka ett hörseltest eller ring 010-888 53 22.