Anna som är audionom hos Audika ska förklara hörselprocessen hos Audika.

Hörselprocessen

Audika jobbar på uppdrag av flera regioner i Sverige inom primär hörselrehabilitering men hur går en hörselrehabilitering egentligen till där du bor?

Kan du testa din hörsel utan remiss? Vad kostar ett hörseltest? Vad kostar en hörapparat?

Anna, en av Audikas legitimerade audionomer, hjälper till att förklara hur en hörselprocess går till - från hörseltest till avslutad hörselrehabilitering.

Hela processen På uppdrag av regioner

Audika arbetar på uppdrag av...

Audika arbetar på uppdrag av regionerna i Stockholm, Skåne och Östergötland. Det betyder att vi följer regionernas regler och riktlinjer.

Audika driver också helt privata kliniker i Västerås, Kalmar, Karlskrona, Nyköping, Jönköping, Göteborg, Eskilstuna, Gävle, Uppsala och Örebro. Kostnader för besök och hörapparat skiljer sig åt mellan de olika regionerna.

Gemensamt är att du kan komma till oss utan remiss och att hörselprocessen är samma för alla regioner.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Hörselprocessen

Hur går det till?

 

1. Hörseltest

Det första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Du behöver ingen remiss för att boka ett hörseltest - det är bara att ringa oss på 0200-111450 eller boka ett hörseltest via vårt bokningsformulär. Så enkelt är det. Hur går det till och vad kostar ett hörseltest i din region?

Hörseltest i...

Hur går hörseltestet till?

Hörseltestet görs av en legitimerad audionom och genomförs i en ljudisolerad miljö. Det tar bara en timme och du får reda på resultatet direkt. Resultatet presenteras i form av ett så kallat audiogram. Ett audiogram visar din hörselkurva och vilka frekvenser du kan eller eventuellt inte kan uppfatta.

Boka ett hörseltest

Bild på en man som går genom hörselprocessen och testar hörseln.

2. Hörapparat

Om det visar sig att du har en hörselnedsättning är andra steget att prova ut hörapparat. Hur går det till? Vad kostar en hörapparat?

Hörapparat i...

Att prova ut hörapparat

Om det visar sig att din hörsel är nedsatt och att du kan vara hjälpt av hörapparat hjälper våra legitimerade audionomer dig med ditt val av hörapparat. Vi utgår alltid efter dina enskilda behov i våra rekommendationer. Du får prova din hörapparat i 30 dagar.

30-dagars testperiod

Bild på en man som testar hjälpmedel och går genom hörselprocessen.

3. Uppföljning

När du har provat din hörapparat i ca 30 dagar träffar du din audionom och utvärderar hur det fungerar. Hur går det till och vad kostar det?

Uppföljning i...

Uppföljningsbesöket

Hur hör du med din hörapparat? Nya tester görs för att säkerställa att hörapparaten och inställningarna är rätt för dig. Om det behövs justerar vi inställningarna.

Om du är yrkesverksam finns det möjlighet att ansöka om bidrag för arbetstekniska hjälpmedel från Försäkringskassan. Hörselrehabiliteringen är avslutad efter ditt uppföljningsbesök.

Arbetsplatshjälpmedel

Bild på man och audionom som går genom hörselprocessen hos Audika.

Vad händer sen?

Efter att du har varit på ditt uppföljningsbesök och gjort eventuella justeringar av din/dina hörapparat/hörapparater är hörselprocessen avslutad. Om det skulle vara så att du behöver hjälp är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Om du behöver hjälp med enklare service så som byte av slangar, filter eller batterier är du välkommen till våra kliniker som har reception. Om vi bedömer att du är i behov av att komma på ytterligare ett besök bokar vi i dig på ett servicebesök.

Service i...