Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Hörapparater - jämför olika hörapparater och hitta den bästa hörapparaten för dig.

Hörapparater

Audika erbjuder ett brett sortiment av moderna hörapparater - du kan prova ut hörapparat ur landstingets/regionens sortiment eller ur vårt privata sortiment. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med ditt val av hörapparat.

- Olika hörapparater för olika behov

•  - Så går det till

- Så väljer du bästa hörapparaten för dig

• 

• 

• 

Audika hörselklinik - Oticon More - ny hörapparat - mest intelligenta hörapparaten.

NY hörapparat: 

Oticon More™

Vår mest intelligenta hörapparat

Världens första hörapparat som är tränad med ljudmiljöer från verkligheten och som bevisat stödjer hjärnans naturliga processer att förstå ljud. 

Oticon More

Vad är en hörapparat?

En hörapparat är en avancerad ljudanläggning i miniatyr som fungerar som ett hjälpmedel för dig som har nedsatt hörsel. Hörapparaten placeras bakom eller i örat och hjälper till att fånga in och förstärka ljudet i din omgivning. Med en hörapparat kan du som har en hörselnedsättning inte bara höra bättre utan också behålla ditt aktiva och sociala liv. En hörapparat kan bidra till ökad livskvalitet

Moderna vs traditionella hörapparater

Moderna hörapparater är utvecklade med avancerad teknik och har smarta funktioner. Hörapparaterna fångar inte bara in och förstärker ljud. Den allra smartaste hörapparaten från Oticon är utrustad med helt unik teknik. Hörapparaten Oticon More är tränad till att känna igen verkliga ljudmiljöer och ge rätt anpassning i rätt ljudmiljö. Läs mer om hörapparaten Oticon More.

Traditionella hörapparater fokuserar på en ljudkälla i taget. När ljudkällorna är flera, som till exempel när många pratar samtidigt, dämpar traditionella hörapparater alla ljud förutom orden som personen precis framför dig säger. Du kan då ha svårt att höra andra konversationer eller bakgrundsljud. Det leder till att du får en mycket begränsad hörupplevelse av situationen. 

moderna-vs-traditionella-horapparater

Läs mer om hörapparater – i din region

Audika har ett 30-tal hörselkliniker runt om i Sverige. Audika jobbar på uppdrag av olika regioner och erbjuder möjligheten att prova ut hörapparater ur Regionens upphandlade sortiment eller ur Audikas privata sortiment. Läs mer om vad som gäller där du bor och hitta din klinik, klicka på länkarna nedan:

Digitala hörapparater - så fungerar hörapparater som är moderna. Lär dig mer om hur hörapparater fungerar och deras komponenter.

Hur fungerar en hörapparat?

Så fungerar en hörapparat som är digital: ljudet transporteras i huvudsak via tre olika komponenter:

1. MikrofonHörapparaten tar emot ljud via mikrofonen som omvandlar ljudvågor till elektiska signaler som skickas vidare till förstärkaren.

2. FörstärkareDe elektiska signalerna bearbetas och lyfter fram vissa ljud och dämpar andra ljud. Det bearbetade elektiska signalerna skickas vidare till mottagaren/högtalaren.

3. Mottagare/högtalareDe bearbetade elektriska signalerna omvandlas till ljud som transporteras vidare i hörselgången. I innerörat omvandlar hårcellerna ljudet till elektiska impulser som i sin tur tolkar ljudet. 

Digitala hörapparater har funktioner som automatiskt anpassar ljudvolymen och lyssningsprogrammet baserat på i vilket ljudmiljö man befinner sig i eller i vilken lyssningssituation man är i. 

Vilka hörapparater finns det? Jämför olika hörapparater

Hörapparater delas ofta in i två huvudsakliga kategorier: Bakom-örat-hörapparater (BÖ/BTE) eller allt-i-örat-hörapparater (AIÖ/ITE). Det finns också en rad olika modeller av olika typer av hörapparater. Oavsett modell, ser hörapparaterna nästan likadana ut till utseendet och designen, men tekniken i hörapparaterna skiljer hörapparaterna åt.

Det är olika faktorer som avgör vilken hörapparat som är bäst för dig och dina behov. Det som exempelvis påverkar val av hörapparat är grad av hörselnedsättning, designpreferenser, fingerfärdighet, livsstil och budget. 

Nedan överblick kanske kan hjälpa dig att förstå skillnaden mellan de olika typerna av hörapparater. Du kan också läsa mer på någon av sidorna: Olika typer av hörapparater eller Hörapparatsmodeller.

 • Vi jämför våra minsta hörapparater - hörapparaterna är dolda i hörselgången och formade för din hörselgång.
 • Jämförelse mellan något större hörapparater som du placerar i örat, halvskal och fullskal hörapparater.
 • Vi jämför hörapparater som sitter bakom örat, modellerna minirite och minirite-r hörapparater.
 • Jämförelse av hörapparater som placeras bakom örat, bakom örat plus och plus power hörapparat.

Bakom-örat-hörapparater (BÖ/BTE)

Bekväma & ger mest förstärkning: Bakom-örat-hörapparater är de absolut vanligaste hörapparaterna bland hörapparatsanvändare tack vare deras höga komfort. Hörapparaterna finns i olika modeller, storlekar och färger. Hörapparaterna passar personer med mild till grav hörselnedsättning.

Lär dig mer: Bakom-örat-hörapparater

 

horapparat-bakom-orat

Allt-i-örat-hörapparater (AIÖ/ITE)

Individanpassade & nästan osynliga: Allt-i-örat-hörapparater är ofta formgjutna efter din hörselgång. Det gör att hörapparaten passar din individuella hörselgång. Hörapparaterna är väldigt diskreta och nästan osynliga eftersom de placeras i ditt öra. Passar för personer med mild till måttlig hörselnedsättning. 

Lär dig mer: Allt-i-örat-hörapparater

 

horapparat-i-orat

Vissa hörapparater går att ansluta till internet - lär dig mer om hörapparater med trådlös teknik.

Det finns hörapparater som är så kallade internetuppkopplade. Det betyder att hörapparaterna går att ansluta till olika digitala enheter via trådlös Bluetooth-teknik. Det gör det möjligt att kunna styra och hantera olika program/funktioner i hörapparaterna via olika appar. 

Läs mer om hörapparater & internet: Internetuppkopplade hörapparater

 

Hur går det till att prova ut en hörapparat?

Vi har gjort en lista över hur processen att prova ut hörapparat går till. Läs gärna genom de olika stegen så du kan skapa dig en bild om hur det går till. Vi på Audika är måna över att du ska vara delaktig i hela processen och att dina unika behov ska uppfyllas. 

Steg för steg – så går det till att prova ut hörapparat

Steg 1 – Boka en tid hos en audionom nära dig. Första besöket är alltid ett hörseltest. Under besöket får du rekommendationer om vilken hörapparat som bäst passar dig bäst. Val av hörapparat är alltid ditt. 

Steg 2 – Du får prova hörapparaten du valt i cirka 30 dagar innan du bestämmer dig. Vi uppmanar dig att prova din hörapparat i så många miljöer som möjligt så att du enklare kan utvärdera om hörapparaten uppfyller dina behov. Ha på dig hörapparaten från morgon till kväll.

Steg 3 – Efter cirka 30 dagar är du välkommen tillbaka på en uppföljning. Du får berätta hur du tycker att du hör med din hörapparat och eventuella justeringar görs. 

Steg 4 – Hörapparaten är din. Använd hörapparaten så mycket som möjligt i din vardag för att höra så bra som möjligt och kunna fortsätta ha ett aktivt och socialt liv. 

Varför Audika?

 • Vi erbjuder hörapparater anpassade efter dina behov och livsstil.
 • Vi vill att du ska nå din fulla hörselpotential och höra livets alla detaljer.
 • Du får alltid prova hörapparaten i 30 dagar innan du bestämmer dig.
 • Audika jobbar på uppdrag av olika regioner i Sverige. Du kan prova ut från Regionernas upphandlade sortiment eller Audikas privata sortiment (här kan du som bor i Stockholm eller Skåne vara berättigad bidrag (rekvisition) som täcker delar eller hela kostnaden). 

Intresserad? Kom i kontakt med vår Kundservice.

*
*
*

Prova hörapparat

30 dagars provperiod • Moderna hörapparater efter ditt behov • Välj ur regionens eller Audikas sortiment
Get Results
 • Har du hörapparat sedan tidigare?

  Hörapparat
  Ja Nej
 • Har du gjort ett hörseltest tidigare?

  Hörseltest
  Ja Nej
 • Har du varit hos Audika tidigare?

  Audika
  Ja Nej

Vilken hörapparat är bäst på marknaden?

Det finns ingen hörapparat som passar alla. En hörapparat som är bäst för dig kanske inte är bäst för din vän/anhörig. Vilken hörapparat som är bäst för dig beror på din hörselnedsättning, din livssituation och dina behov. Det bästa sättet för att hitta rätt hörapparat för dig är att prova olika hörapparater och jämföra. Vi har satt ihop en lista över faktorer som kan vara bra att tänka på när du bedömer om den hörapparat du provar är den bästa för dig:

1. Taluppfattning – hur upplever du tal i bullriga miljöer?

2. Klarhet & tydlighet – hur tycker du att ljudkvaliteten är?

3. Bakgrundsljud – hur framträdande är bakgrundsljuden?

4. Omkrets – hör du var ljuden kommer från? 

5. Komfort – hur bekväm är hörapparaten?

6. Tekniska möjligheter – är du nöjd med vad du kan göra med din hörapparat? (exempelvis Bluetooth-koppling, styra via app, uppladdningsbara)

Lär dig mer på sidan: Guide - välj rätt hörapparat.

Hörapparater drivs av batterier - Hos Audika kan du prova laddningsbara hörapparater.

Det finns hörapparater som är laddningsbara, du slipper då byta batterier varje vecka. Det enda du behöver göra är att ladda hörapparaterna när batteriet börjar ta slut. Det är både enklare och mer miljövänligt än engångsbatterier. Audika erbjuder olika modeller av laddningsbara hörapparater som finns att prova ut på våra hörselkliniker. 

Läs mer om: Uppladdningsbara hörapparater

Frågor och svar om hörapparater

Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik