Bild på en en hörapparat som ligger på ett bord bredvid är en grön bubbla med två olika typer av hörapparater
Bild på en audionom hos Audikas där du kan testa hörapparater utan remiss
Ingen remiss krävs
frikort gäller
Ikon på man bakom kvinna med blått hår. Båda har hörapparat bakom örat.
Över 70 000
nöjda kunder

Hitta rätt hörapparat för dig

Audika erbjuder ett brett sortiment av moderna hörapparater - du kan prova ut hörapparat ur regionens sortiment eller ur vårt privata sortiment. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med ditt val av hörapparat.

Ingen hörapparat passar alla och på den här sidan kan du läsa mer om hörapparater för att hitta den hörapparat som passar dig.

Bild på en kvinna som håller i Audikas senaste hörapparat 2024, Oticon Intent
NY hörapparat 2024

Hörapparaten Oticon Intent™

Nyhet hos Audika! Oticon Intent™ är världens första hörapparat som använder 4D-sensorteknologi. Den tar inte bara hänsyn till ljudmiljön, med hjälp av sensorerna registrerar den användarens huvudrörelser, kroppsrörelser och samtalsaktivitet och hjälper till att prioritera talet i alla ljudmiljöer.

Jämför olika hörapparater 

Det är olika faktorer som avgör vilken hörapparat som är bäst för dig och dina behov. Det som exempelvis påverkar val av hörapparat är grad av hörselnedsättning, designpreferenser, fingerfärdighet, livsstil och budget. 

Nedan överblick kanske kan hjälpa dig att förstå skillnaden mellan de olika typerna av hörapparater. Du kan också läsa mer på någon av sidorna: Olika typer av hörapparater eller Hörapparatsmodeller. Läs om vår nya bakom-örat hörapparat 2023: Oticon Real™

  Bild på minsta hörapparaten som heter iic. Svart liten hörapparat.Invisible-in-the-canal Bild på liten hörapparat som heter cic. Hörapparaten är beige.Completely-in-the-canal Bild på diskret hörapparat som heter itc. Hörapparaten är beige.In-the-canal Bild på hörapparat man sätter i örat som heter ite. Hörapparaten är beige.Half/Full shell in-the-ear Bild på beige hörapparat som heter minirite. Hörapparaten är diskret.
miniRITE (Receiver-in-the-ear)
Bild på diskret hörapparat i färgen beige som man sätter bakom örat.
miniRITE R (Receiver-in-the-ear)
Bild på en bte hörapparat som är silverfärgad. Hörapparaten sätts bakom örat.
Behind-the-ear Plus/Ultra Power
Mest diskret - - -
Bluetooth®-anslutning  - -
Lång batteritid - - -
Lätt att ändra volym och program - - -
Utbytbara batterier -
Laddningsbart batteri - - - - - -
Mild till måttlig hörselnedsättning -
Grav hörselnedsättning - - -
Mycket grav hörselnedsättning  - - - - - -

Bild på en kvinna som har en hörapparat som hon har provat ut från Audikas sortiment av hörapparater

Testa vår nyhet Oticon Intent™

Oticon IntentTM kan ge upp till 35% bättre taluppfattning och 10% bättre lyssningskomfort - jämfört med vår tidigare mest avancerad hörapparat Oticon RealTM
Fråga 1 av 1
Har du använt hörapparater förut?

Steg 1 av 4

Vad är egentligen en hörapparat?

En hörapparat är en avancerad ljudanläggning i miniatyr som fungerar som ett hjälpmedel för dig som har nedsatt hörsel. Hörapparaten placeras bakom eller i örat och hjälper till att fånga in och förstärka ljudet i din omgivning.

Testa hörapparat

Hörapparaternas funktioner

Så fungerar en hörapparat som är digital: ljudet transporteras i huvudsak via tre olika komponenter:

 1. Mikrofon - Hörapparaten tar emot ljud via mikrofonen som omvandlar ljudvågor till elektriska signaler som skickas vidare till förstärkaren.
 2. Förstärkare – De elektriska signalerna bearbetas och lyfter fram vissa ljud och dämpar andra ljud. Det bearbetade elektiska signalerna skickas vidare till mottagaren/högtalaren.
 3. Mottagare/högtalare – De bearbetade elektriska signalerna omvandlas till ljud som transporteras vidare i hörselgången. I innerörat omvandlar hårcellerna ljudet till elektriska impulser som i sin tur tolkar ljudet. 

Digitala hörapparater har funktioner som automatiskt anpassar ljudvolymen och lyssningsprogrammet baserat på i vilken ljudmiljö man befinner sig i eller i vilken lyssningssituation man är i. 

Många hörapparater idag kan kopplas till din telefon, tv och andra digitala enheter.  I många större lokaler som föreläsningssalar, teatrar och biografer finns det hörslinga. Talarens mikrofon eller ljudet från filmen är kopplat till högtalarna och en apparat som sänder magnetiska vågor till hörapparaterna, då kommer ljudet direkt i hörapparaterna. 

Bild på en hörapparats olika delar. Hörapparaten är isärplockad så man förstår hur en hörapparat fungerar.

Avancerad teknik i hörapparater

Dagens hörapparater är utvecklade med avancerad teknik och har många funktioner som kan underlätta för dig i din vardag. Hos Audika kan du prova ut hörapparater som är laddningsbara och har Bluetooth.

Laddningsbara hörapparater

Det finns hörapparater som är uppladdningsbara, du slipper då byta batterier varje vecka. Det enda du behöver göra är att ladda hörapparaterna när batteriet börjar ta slut. Det är både enklare och mer miljövänligt än engångsbatterier.

Audika erbjuder olika modeller av laddningsbara hörapparater som finns att prova ut på våra hörselkliniker.

Uppladdningsbara hörapparater

Bild på hörapparater som sitter i en laddningsstation. Hörapparaterna har färgen beige och laddaren är svart.

Hörapparater med Bluetooth

Det finns hörapparater som är så kallade internetuppkopplade. Det betyder att hörapparaterna går att ansluta till olika digitala enheter via trådlös Bluetooth-teknik. Det gör det möjligt att kunna styra och hantera olika program/funktioner i hörapparaterna via olika appar. 

Internetuppkopplade hörapparater styrs av Bluetooth.

Internetuppkopplade hörapparater

Bild på svart smartphone och bredvid ligger två silverfärgade hörapparater.

Läs mer om hörapparater i din region

Audika har ett 30-tal hörselkliniker runt om i Sverige. Audika jobbar på uppdrag av olika regioner och erbjuder möjligheten att prova ut hörapparater ur Regionens upphandlade sortiment eller ur Audikas privata sortiment. Läs mer om vad som gäller där du bor och hitta din klinik, klicka på länkarna nedan:

Fyra glada äldre personer som kommunicerar och skrattar. Har hörapparater.

Varför är det viktigt att använda hörapparater? 

Har du nedsatt hörsel är det viktigt att ta steget och börjar använda hörapparater. Det finns många fördelar med att använda en hörapparat:

 • Tydligare taluppfattning och klarare ljud
 • Förbättrad kommunikation med andra
 • Slippa be andra att upprepa sig
 • Prata i telefon eller titta på tv med mindre ansträngning
 • Färre missförstånd
 • Minskad trötthet, huvudvärk och/eller social isolering till följd av obehandlad hörselnedsättning

Det är viktigt att hitta den hörapparat som passar dig, vid utprovning av hörapparater får du hjälp av din legitimerade audionom för att hitta den hörapparat som passar dig bäst. 

I början kan det vara ansträngande att använda hörapparater vilket beror på att hjärnan utsätts för många nya intryck. När man får sina hörapparater kan man börja med att använda de några timmar per dag och sedan öka tiden tills man har vant sig vid att använda hörapparaterna hela dagarna.  

Testa hörapparat

Vilka hörapparater finns det?

Hörapparater delas ofta in i två huvudsakliga kategorier: Allt-i-örat-hörapparater (AIÖ/ITE) eller bakom-örat-hörapparater (BÖ/BTE). Det finns också en rad olika modeller av olika typer av hörapparater. Oavsett modell, ser hörapparaterna nästan likadana ut till utseendet och designen, men tekniken i hörapparaterna skiljer hörapparaterna åt.

Vill du få den senaste informationen om hörapparater? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bild på kvinna som har en hörapparat på baksidan av örat. Även närbild på hörapparat i beige färg.

Bakom-örat-hörapparater (BÖ/BTE)

Bekväma & ger mest förstärkning

Bakom-örat-hörapparater är de absolut vanligaste hörapparaterna bland hörapparatsanvändare tack vare deras höga komfort. Hörapparaterna finns i olika modeller, storlekar och färger. Hörapparaterna passar personer med mild till grav hörselnedsättning.

Bakom-örat-hörapparater
Skrattande kvinna med hörapparat som sitter i örat och även närbild på hörapparat i hudfärgad ton.

Allt-i-örat-hörapparater (AIÖ/ITE)

Individanpassade & nästan osynliga

Allt-i-örat-hörapparater är ofta formgjutna efter din hörselgång. Det gör att hörapparaten passar din individuella hörselgång. Hörapparaterna är väldigt diskreta och nästan osynliga eftersom de placeras i ditt öra. Passar för personer med mild till måttlig hörselnedsättning. 

Allt-i-örat-hörapparater

Så sitter en bakom-örat hörapparat i och bakom örat

En bakom-örat hörapparat är placerad bakom-örat. Undrar du hur man sätter på en bakom-örat hörapparat och hur den ser ut på?

Titta på videon för att se hur en hörapparat sitter bakom örat.

Ljud

Bild

Musik

En kvinna håller en ask och öppnar den, i asken ligger det två hörapparat. 

Musik

En hörapparat ligger i kvinnans hand. Hon tar upp hörapparaten och håller upp den och visar hur den ser ut på olika sidor.

Musik

Fokus på kvinnans öra. Hon sätter in domen med högtalarenheten i örat och placerar skalet bakom örat. 

Musik

Fokus på kvinnans öra. Hennes hörapparat sitter i och bakom örat.  


Så sitter en allt-i-örat hörapparat i örat

En allt-i-örat hörapparat sitter placerad i örat och är gjuten efter din hörselgång. Undrar du hur en allt-i-örat hörapparat ser ut och hur den placeras i örat? 

Titta på videon för att se hur en hörapparat sitter i örat.

Ljud

Bild

Musik

En kvinna håller i två allt-i-örat hörapparater.  

Musik

Fokus på kvinnans öra. Kvinnan håller i en allt-i-örat hörapparat och stoppar in den i örat. 

Musik

Fokus på kvinnans öra. Hörapparaten sitter i örat. 


Bild på en kvinna som skålar och pratar om hörapparater med sina vänner

Vilken hörapparat är bäst på marknaden 2024?

Det finns ingen hörapparat som passar alla. En hörapparat som är bäst för dig kanske inte är bäst för din vän/anhörig. Det bästa sättet för att hitta rätt hörapparat för dig är att prova olika hörapparater och jämföra. 

 • Taluppfattning – hur upplever du tal i bullriga miljöer?  
 • Klarhet & tydlighet – hur tycker du att ljudkvaliteten är?
 • Bakgrundsljud – hur framträdande är bakgrundsljuden?     
 • Omkrets – hör du var ljuden kommer från?  
 • Komfort – hur bekväm är hörapparaten?  
 • Tekniska möjligheter? – (exempelvis Bluetooth-koppling, styra via app, uppladdningsbara)

Guide - bästa hörapparaten

Så går det till att prova ut hörapparat

1

Besök hos audionom
Du får göra ett hörseltest och val av hörapparat baseras på testresultatet. Din audionom ger dig individuella rekommendationer för vilken hörapparat som är den bästa för dig.

2

Testa hörapparaten i 30 dagar
Du får testa hörapparaten i 30 dagar - helt utan förpliktelser. Använd hörapparaten från morgon till kväll och testa den i många olika situationer.

3

Uppföljning
På ditt uppföljningsbesök får du berätta hur du tycker att du hör med din hörapparat och eventuella justeringar görs.
Testa hörapparat Olika typer av hörapparater
Bild på skrattande man, en närbild på en beige hörapparat och ikoner på hörapparat, batteri och Bluetooth.

Vanliga frågor om hörapparater

Bild på audikas audionom som hjälper dig
Bobae Veronica Kim, audionom och internationell kursledare

Bobae Veronica Kim är legitimerad audionom och internationell kursledare. Hon har en forskartjänst på läkarhögskolan vid University of Melbourne och en hedersforskartjänst vid University of Adelaide.

Bobae har en BSc Economics från University of Sheffield, Storbritannien. Hon har även en BSc Health Sciences i farmakologi från University of Adelaide och en MSc i klinisk audiologi från Flinders University.