Bild på kvinna som med hörapparat som blickar ut mot havet
Blogginlägg

Varför och hur du tar hand om dina hörapparater under vintern

2021-11-01 00:00:00 • 3 minut att läsa

Under vintern behöver dina hörapparater lite extra omsorg och uppmärksamhet. Kyla kan påverka både dina öron och dina hörapparater.  

Hörapparater är skapade för att klara av varierande temperaturer. Men man behöver skydda din hörapparat mot extrema temperaturer och fukt, precis som sin telefon och dator1.  

Hur påverkar kylan mina hörapparater?

Kalla temperaturer och vinterväder kan av olika skäl påverka dina hörapparater.

  1. Batterier gillar inte extrema temperaturer
    Hörapparater är som sagt väldigt tåliga. De är konstruerade för att tåla extrema temperaturer till viss grad, men batteriernas hållbarhet kan påverkas av kyla. För laddningsbara batterier bör rumstemperaturen vara lägst +10°C och högst +35°C för bästa laddningsförhållande2.
  2. Hörapparater gillar inte fukt
    Kallare temperaturer behöver inte betyda regn och fukt, däremot kondens. När man kommer in från kylan utomhus till värmen inomhus, skapas kondens i hörapparaterna. Hörapparater är utformade för alla vardagliga situationer (inklusive att vara ute i regn och snö), men om fukt byggs upp inuti hörapparaterna pågrund av kondens kan det påverka dina hörapparaters prestanda3.

Hur kan jag skydda mina hörapparater under vintern?

Undvik extrema temperaturer och fukt. Om du är ute i kylan under en längre tid, skydda dina öron och hörapparater med en mössa eller pannband. Det skyddar inte bara dina öron och hörapparater från kyla utan även fukt i form av regn och snö. 

  • Om du ska vara ute i kylan under en längre tid kan det vara bra att ta med några extra batterier för säkerhetsskull.  
  • När du kommer in efter att ha varit ute i kylan, så kan du öppna batterifacket och vädra ut. Detta gör att fukten avdunstar istället för att byggas upp, låt även batteriluckan vara öppen under natten5.
  • Har du upptäckt att du ofta har fukt i eller runt dina hörapparater? Då kan det vara en bra idé att investera i en avfuktningsmaskin, beroende på vilken typ av hörapparater och batterier du använder.  

Prata med din audionom om du är osäker på hur du ska sköta om dina hörapparater i allmänhet samt på vintern. Olika hörapparatmodeller kräver olika sorts skötsel.

Källor:

1. Faktorer som påverkar batterilivslängden. (n.d.). Rayovac hörapparatsbatterier. https://www.rayovac.eu/en/discover/factors-affecting-hearing-aid-battery-life
2. Bruksanvisning - Oticon MoreTM. (n.d.). Oticon. https://wdh02.azureedge.net/-/media/oticon-us/main/download-center---myoticon---product-literature/more/ifu/223647us---oticon-more-minirite-r-instructions-for-use.pdf?rev=9024&la=en
3. Sköt om dina hörapparater för att de ska räcka längre | Oticon. (n.d.). Oticon. https://www.oticon.global/hearing-aid-users/support/how-to/treat-with-care
4. Skydda dina öron under nyårsfyrverkerierna | Oticon. (n.d.). Oticon. https://www.oticon.global/hearing-aid-users/hearing-loss/information/new-year-tips
5. Hålla dina hörapparater i bästa skick (n.d.). Oticon. https://www.oticon.com/blog/keeping-your-hearing-aids-in-tip-top-shape