Bild på en familj som pratar runt julbordet med hjälp av kommunikationstipsen från Audika
Blogginlägg

Få ut allt av julens alla magiska ljud

Skriven av: Audika

2023-11-30 00:00:00

Snart är det jul och nyår - för många är dessa högtider en underbar tid om året med nära och kära fullt av höga skratt, musik, lekar och presenter.

Jul- och nyårshelgen kan innebära utmanande sociala tillställningar med mycket ljud. Därför har vi listat kommunikationstips till både dig som har nedsatt hörsel och dig som har en närstående med hörselnedsättning. 

Tips för dig med nedsatt hörsel: 

 • Berätta om din hörsel

  Dina vänner och familj kanske inte är medvetna om din hörselnedsättning. Att berätta om hur du upplever din hörsel kan hjälpa dem att underlätta vid samtal. 


 • Sänk bakgrundsljudet

  Bakgrundsljud som musik eller från TV:n kan vara extremt utmanande för dig med nedsatt hörsel. Även bestick som skramlar och människor som pratar i mun på varandra kan göra det svårare för att följa med i samtal runt bordet. Genom att sänka bakgrundsljud är det enklare att följa med i vad som sägs i olika konversationer. 


 • Placering

  Se till att sitta med avstånd från högljudda platser som en högtalare, TV eller köket. Att sitta nära de som du pratar mest med hjälper dig också att följa med i samtalen. 


 • Förberedd dina hörapparater

  Har du hörapparater, se till att batterierna är fulladdade. Har du inte hörapparat, rekommenderar vi dig att boka ett hörseltest


 • Bra belysning 

  När man inte hör allt som sägs är det viktigt att kunna se människors ansiktsuttryck och visuella tecken. Det kan därför vara bra att ha god belysning och undvika föremål som kan störa din sikt som t.ex. en hög blomvas. 


Tips för dig med en närstående som har nedsatt hörsel: 

 • Få personens uppmärksamhet 

  Att bara börja att prata med en person som har en hörselnedsättning är inte optimalt, många ljud kan vara hinder. Du underlättar för personen med hörselnedsättning om du börjar med att få personens fokus. 


 • Ansikte mot ansikte

  Denna punkt hör till ovanstående punkt. Ljudet går åt det håll du pratar åt, det är därför enklare för en person med nedsatt hörsel att höra om man talar direkt till personen i fråga – ansikte mot ansikte. 


 • Tala tydligt 

  Försök att tala tydligt, undvik att mumla och viska. Du behöver inte skrika när du talar, då det också kan vara svårt att höra, men att se till att alla ord är tydliga, det underlättar för den du talar med. 


 • Försök att minska bakgrundsljud

  Beroende på vilken plats ni befinner er i, försök att minska bakgrundsljuden. Om ni är hemma kan det vara att sänka volymen på TV:n eller högtalaren. Är ni ute på restaurang, be om att få sitta på en lugnare plats. 


 • Tala om personens hörsel

  Personer som har nedsatt hörsel kanske inte inser att deras hörsel har förändrats eller ignorerar det. Om du misstänker att någon i din närhet har en obehandlad hörselnedsättning kan det vara bra att diskutera alla fördelar med bättre hörsel. 


Dessa tips är även användbara vid andra högtider och sociala sammanhang.

 

Boka ett hörseltest

Upplever du att din hörsel har förändrats? Fyll i formuläret för att boka ett hörseltest!

Steg 1 av 4