Så byter du ljudslang på din hörapparat

Ska du byta ljudslang på din hörapparat och önskar att få mer information om hur du gör? Vi lär dig tips och tricks på hur du enklast byter ljudslang på din hörapparat.

På den här sidan hittar du en instruktionsguide som ger dig information om hur du byter ljudslang på dina hörapparater. 

Så vet du när du behöver byta ljudslang på dina hörapparater

Ljudslang används till bakom-örat hörapparat med insats eller dome. Slangen fungerar som en länk mellan insatsen/domen och hörapparaten och gör att hörapparaten sitter på plats. Ljudslangen är gjord av plast och det är viktigt att plasten är följsam och mjuk för att ljudet ska bli så optimalt som möjligt. Det finns olika ljudslangar beroende på vilken hörapparat du har.

Har du en bakom-örat hörapparat med insats klipper du själv till ljudslangen och vår rekommendation är att byta ljudslang var tredje månad. Slangen krymper när den hårdnar så klipp någon millimeter längre än den gamla slangen. Tänk även på att det kan bli veck på den slangen du har vilket gör att ljudet inte blir optimalt i din hörapparat. 

Har du en bakom-örat hörapparat med dome kan du ha två olika slangar:

  1. En tunn ljudslang som du kan byta själv. Din audionom väljer ut den storlek som passar dig. Storleken är markerad på den ljudslang du har. 
  2. En slang där högtalarenheten går igenom slangen (det ser ut som en tunn tråd i själva slangen). Den slangen kan du inte byta själv, om den går sönder hänvisar vi dig till din klinik. 

Så byter du ljudslang på bakom-örat-hörapparat med insats

Tecknad bild på hörapparat med ljudslang
1. Ta bort slangen från din hörapparat och insatsen när det r dags att byta till en ny slang.
Bild på två ljudslangar och en sax
2. Använd den gamla slangen som mått. Den gamla slangen blir stel av vax och kan ha krympt så klipp den nya slangen något längre.
Bild på en hörapparat med ljudslang som sitter på ett öra
3. Montera ihop hörapparaten och insatsen med den nya slangen. Prova att ta på dig hörapparaterna för att känna hur den sitter. Du kan behöva justera ytterligare genom att klippa någon millimeter till på slangen tills den sitter bra.

Ta kontakt med oss om du behöver hjälp

Om du vill ha mer information om hur du byter ljudslangar på dina hörapparater eller har andra frågor är du varmt välkommen att kontakta våra experter. Du hittar alla våra kontaktvägar på sidan: Kundservice. Vi finns alltid här för dig. 

Behöver du köpa nya ljudslangar till dina hörapparater? Handla direkt i vår webshop hörselbutik.se och få paketet levererat i din brevlåda helt utan kostnad.