Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur vet du om hörseln är nedsatt?

Din hörsel

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Men hur? Vår legitimerade audionom Lotta förklarar berättar om hur din hörsel fungerar, hur du upptäcker nedsatt hörsel och varför det är viktigt att behandla en hörselnedsättning.

Upplever du att din hörsel är nedsatt?

Digitalt hörseltest Film om hörsel Hitta hörselklinik

Så fungerar hörseln

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur omsätter ytterörat informationen till ljud?

Ytterörat

Formen på vårat ytteröra liknar en tratt. Formen gör att det blir enklare för örat att fånga upp och förstärka ljud. Ytterörat fångar upp ljudvågorna som finns i vår omgivning. Sedan styrs ljudvågorna vidare genom hörselgången till trumhinnan.

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur omsätter mellanörat informationen till ljud?

Mellanörat

Förutom trumhinnan består mellanörat av tre små ben: hammaren, städet och stigbygeln. Benens uppgift är att förstärka ljudet och föra det vidare till innerörat samt att dämpa ljud så att hörseln skyddas.

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur omsätter ytterörat informationen till ljud?

Innerörat

När ljudvågorna når det så kallade Ovala fönstret börjar det vibrera. Det leder till att vätskan i hörselsnäckan sätts i rörelse. På så sätt stimulerar flimmerhåren i hörselsnäckan som i sin tur skapar elektriska impulser som, via hörselnerven, överförs till hjärnan.

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur tar hjärnan emot ljuden vi hör?

Hjärnan

När de elektriska impulserna skickas vidare till hjärnan behandlas informationen av hjärnan. Det är hjärnan som bearbetar och tolkar information. Det är först när hjärnan tar emot de elektriska impulserna som vi faktiskt förstår vilka ljud vi hör.

Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur hör vi med hjärnan?

Din hörsel & hjärnan

Visste du att det är hjärnan ger betydelse till ljuden vi hör? Öronen tar emot ljud men det är hjärnan som tolkar ljudet och ger det mening. Det är öronen som hör orden som sägs men det är hjärnan som hjälper oss att förstå ordens innebörd och betydelse.

Varje tolkning är unik eftersom vi uppfattar saker på olika sätt. Därför är din hörsel är lika unik som ditt fingeravtryck.

Se förklaringsfilm

Se förklaringsfilm om hur din hörsel och din hjärna samverkar

[iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/DYfLOoEhONI?rel=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen][/iframe]
Hörseln är sinnet som förenar oss med omvärlden. Din hörsel är unik, lika unika som dina fingeravtryck. Hur fungerar din hörsel och hur hör vi med hjärnan? Se vår förklaringsfilm.

Är din hörsel nedsatt?

Nedsatt hörsel kan upptäckas på olika sätt. Gör vårt digitala hörseltest genom att svara på fem enkla frågor om hur du upplever din hörsel i olika vardagssituationer och få en förståelse för din hörsel.
Gör vårt digitala hörseltest
 • Fråga 1/5

  Upplever du att människor omkring dig mumlar eller talar tyst?
  Ja Nej
 • Fråga 2/5

  Behöver du skruva upp volymen för att höra tv:n?
  Ja Nej
 • Fråga 3/5

  Ber du ofta dina familjemedlemmar och dina vänner att upprepa vad de just sagt?
  Ja Nej
 • Fragå 4/5

  Måste du titta på människor för att förstå vad de säger?
  Ja Nej
 • Fråga 5/5

  Har du upptäckt att du inte längre hör vissa vardagliga ljud, som fågelsång, fotsteg och ljudet från blinkersen i bilen?
  Ja Nej

Nedsatt hörsel kan upptäckas på olika sätt. Märker du att du börjar få svårt att höra när många pratar samtidigt? Har du lite extra hög volym på tv:n? Eller behöver du ofta be andra att upprepa sig? Det är frågor som kan vara bra att ställa till dig själv för att reflektera över din hörsel.

Nedsatt hörsel brukar graderas som lätt, måttlig eller grav. Om du upplever att din hörsel är nedsatt och det visar sig att du har svårt att höra ljud mellan 25 till 40 decibel kan det innebära att du har en lätt hörselnedsättning. Vid måttligt nedsatt hörsel har du svårt att höra mellan 41 till 70 dB och om du har en grav hörselnedsättning hör du inte ljud mellan 71 till 90 dB.

Mer om tecken på nedsatt hörsel

 • Nedsatt hörsel i siffror

 • Ungefär en av sex har nedsatt hörsel (ungefär 1,5 miljoner människor).

 • Vid 65 års ålder har en av tre nedsatt hörsel.

 • Nedsatt hörsel är det tredje vanligaste hälsoproblemet bland vuxna.

 • I genomsnitt väntar människor i åtta år innan de söker hjälp.

Hörseln är viktig

Varför är det viktigt att behandla nedsatt hörsel?

 • Ta hand om din hörsel. Hörseln vårt viktigaste sinne. Med rätt hörapparat kan du behålla ditt aktiva och sociala liv. Hörseln förenar oss med omvärlden.

  Genom att ta hand om din hörsel och därmed behandla din hörselnedsättning är det möjligt att du kan behålla ditt aktiva och sociala liv. Detta utan att ditt välmående eller livskvalitet påverkas negativt av din nedsatta hörsel. Gå på caféer och restauranger igen, hör vad andra säger utan att behöva fråga om och ha möjlighet att delta i konversationer där många pratar samtidigt.

 • Ta hand om din hörsel, behandla hörseln om den är nedsatt. Att inte behandla nedsatt hörsel kan medföra vissa konsekvenser.

  Vad kan effekten och konsekvensen bli om du inte tar hand om din hörsel och behandlar din hörselnedsättning? Hörselnedsättningar påverkar människor på olika sätt, men studier har visat på kopplingar mellan en obehandlad hörselnedsättning och känslomässiga samt sociala konsekvenser. Bland annat kan obehandlad hörselnedsättning leda till mer ansträngning för hjärna, trötthet och att personer undviker sociala tillställningar.

Testa din hörsel

Första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Testa din hörsel utan remiss hos Audikas hörselkliniker. Hörseltestet tar bara en timme och du får reda på resultatet direkt. Om resultatet visar att du kan vara hjälpt av hörapparat ger våra legitimerade audionomer dig rekommendationer baserat på ditt behov och dina önskemål. 

Boka ett hörseltest Hitta din hörselklinik

Mer om hörsel

0200-111450 Skicka ett mail Vi ringer dig

Hörselklinik

Hitta din närmaste
hörselklinik

Hitta din hörselklinik