Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Att leva med en hörselnedsättning

Känner du igen känslan?

Du är på en restaurang med dina vänner och din familj. De pratar och skrattar men du har svårt att följa konversationen eftersom du har svårt att höra vad de säger. Det kan leda till att du känner dig utanför eller blir frustrerad. Vad kan du göra för att undvika det? Behandla din hörselnedsättning.

Det viktigaste steget

Hörseln är en av våra viktigaste sinnen – och många människor som håller på att få sämre hörsel förnekar den ofrånkomliga sanningen under lång tid. Men det första och viktigaste steget är att acceptera faktum. Annars kan du inte göra det som krävs för att minimera effekterna av din hörselnedsättning.

Denna fas av insikten kan vara svår och ta tid. Men när du väl accepterat faktum och fått din diagnos finns det en hel del hjälp att få.

Effekterna av obehandlad hörselnedsättning

Hörselnedsättningar påverkar människor på olika sätt, men studier har kopplat obehandlade hörselnedsättningar till ett antal känslomässiga och sociala konsekvenser:

 • Irritation, pessimism och ilska

 • Trötthet, oro, stress och depression

 • Undvikande eller tillbakadragande från sociala situationer

 • Svårigheter att kommunicera med andra

 • Socialt avståndstagande och ensamhet

 • Minskad uppmärksamhet och ökad risk för den personliga säkerheten

 • Sämre minne och sämre förmåga att lära sig nya saker

 • Sämre studie- och arbetsprestationer

Känner du på samma sätt?

Ta ett ögonblick och se om du känner igen några av följande tio påståenden:

 • Jag tycker ofta att människor runt mig mumlar och talar tyst
 • Jag måste höja volymen på tv:n, radion och telefonen
 • Jag hör aldrig vad människor säger om de inte tittar rätt på mig när de
 • Jag måste ofta vila mig efter arbetet eller skolan eftersom jag blir så trött
 • Jag känner mig ofta osäker när jag är utomhus eftersom jag inte vet varifrån olika ljud kommer
 • Jag har problem med att känna igen tal, särskilt vid sammankomster med andra människor
 • Jag känner mig ofta deprimerad och ensam
 • Jag tycker att det är mycket svårt att samtala på platser där det är fullt med folk
 • Jag har ofta svårt att komma ihåg saker
 • Jag upplever att min familj och mina vänner har tröttat på att upprepa allting för mig
 

Om du känner igen några av dessa symptom eller bekymmer som rör hörselnedsättningar – eller om de stämmer på någon av dina närstående – då är det viktigt att du söker hjälp.

När jag väl bestämde mig för att göra något åt min dåliga hörsel så var Audika ett självklart val. De var väldigt professionella och hjälpsamma från början till slut.

Bengt, 73

Effekter på arbetsliv och studier

En hörselnedsättning påverkar inte bara ditt personliga och sociala liv. Det påverkar även ditt dagliga liv på arbetet eller i skolan. Oavsett var du befinner dig måste du kunna kommunicera effektivt med kollegor, kunder, klasskompisar, samarbetspartners och andra. När du lider av en hörselnedsättning måste din hjärna arbeta mycket hårdare för att särskilja viktiga ljud från bakgrundsbullret. Arbetsmöten, föreläsningar och andra dagliga uppgifter blir mycket mer krävande och slitsamma, vilket kan påverka hur väl du utför ditt arbete eller en arbetsuppgift. En hörapparat kan göra det lättare för dig att fokusera på konversationer, och det blir mindre ansträngande för dig att fokusera på det du behöver göra.

Efter flera års trummande och dubstep-lyssnande så sa mina öron ifrån till slut. Som tur hittade jag Audika som hjälpte mig snabbt.

Micke L, 27

Emotionella konsekvenser

De flesta människor med obehandlad hörselnedsättning upplever allvarliga emotionella och sociala konsekvenser. Om hörselnedsättningen förblir obehandlad leder den ofta till social isolering, dåligt självförtroende, depression, ångest, frustration och ilska. En obehandlad hörselnedsättning kan även göra den hörselskadade lättretlig och mindre tolerant – och det är välkänt att det är mindre sannolikt att personer med obehandlade hörselnedsättningar deltar i sociala aktiviteter jämfört med personer som bär hörapparat. Vissa människor kan till och med bli paranoida.

För dig – eller din närstående – behöver det inte gå så långt. När du väl accepterat faktum kan det vara skönt att veta att du inte är ensam – och att det finns hjälp att få. Efter att de fått behandling upplever många som bär hörapparat ökad mental energi och betydande förbättringar inom många områden i livet, inklusive hemförhållanden och möjligheten att gå ut, samt en känsla av oberoende i det sociala och yrkesmässiga livet. Sist men inte minst – familjerna till de som bär hörapparat brukar också märka av förbättringarna.

Är du redo att göra någonting åt saken?

Boka ett hörseltest    Kontakta oss

 

Eller ring oss: 0200-111450

Kontakta oss

*
*
*
*
*
Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik