Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Få hjälp med din hörsel - lär dig om hur du går tillväga för att få hjälp med din hörsel. Besök Audikas sida om hörselprocessen. Klicka här.

Kan du testa din hörsel utan remiss? Vad kostar ett hörseltest? Vad kostar en hörapparat? Anna, en av Audikas legitimerade audionomer, hjälper till att förklara hur en hörselprocess går till - från hörseltest till avslutad hörselrehabilitering.

Audika arbetar på uppdrag av...

Audika arbetar på uppdrag av regionerna i Stockholm, Uppsala, Östergötland och Skåne. Det betyder att vi följer landstingens/regionernas regler och riktlinjer. Audika driver också helt privata kliniker i Västerås, Kalmar och Karlskrona. Kostnader för besök och hörapparat skiljer sig åt mellan de olika regionerna/landstingen. Gemensamt är att du kan komma till oss utan remiss och att hörselprocessen är samma för alla landsting/regioner.

Hörselprocessen

Hur går det till?

 • Första steget är ett hörseltest

  Hörseltest

  Det första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Du behöver ingen remiss för att boka ett hörseltest - det är bara att ringa oss eller fylla i vårt bokningsformulär. Så enkelt är det. Hur går det till och vad kostar ett hörseltest i ditt landsting/din region?

Hörseltest i...

 • Uppsala

  Hörseltest i Uppsala är kostnadsfritt och du behöver ingen remiss för att komma till oss. 

 • Stockholm

  Hörseltest i Stockholm kostar 250 kr (frikort gäller, gratis för dig som är över 85 år) och du behöver ingen remiss för att komma till oss. 

 • Östergötland

  Hörseltest i Östergötland kostar 200 kr (frikort gäller). För dig som är 85 år eller äldre är hörseltestet kostnadsfritt. Du behöver ingen remiss för att komma till oss.

 • Skåne

  Det första besöket, hörselundersökning, kostar 200 kr (frikort gäller). För dig som är över 85 år är det första besöket kostnadsfritt. Du behöver ingen remiss för att komma till oss.

 • Övriga Sverige

  Audika driver helt privata kliniker i Västerås, Kalmar och Karlskrona. Hörseltestet är kostnadsfritt och du behöver ingen remiss för att komma till oss.

Hörseltestet är det första steget till en bättre hörsel - vad kostar det och hur går det till?

Hur går hörseltestet till?

Hörseltestet görs av en legitimerad audionom och genomförs i en ljudisolerad miljö. Det tar bara en timme och du får reda på resultatet direkt. Resultatet presenteras i form av ett så kallat audiogram. Ett audiogram visar din hörselkurva och vilka frekvenser du kan eller eventuellt inte kan uppfatta.

 • Andra steget är att prova ut hörapparat

  Hörapparat

  Om det visar sig att du har en hörselnedsättning är andra steget att prova ut hörapparat. Hur går det till? Vad kostar en hörapparat?

Hörapparat i...

 • Uppsala

  Bor du i Uppsala betalar du 340 kr om du provar ut en eller två hörapparater ur Regionens sortiment. Köper du hörapparat ur Audikas privata sortiment betalar du kostnaden för hörapparaten. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas på uppföljningsbesöket. Du får alltså prova din hörapparat innan du betalar för den.


 • Stockholm

  Om du provar ut hörapparat i Stockholm har du två val:

  1. Låna hörapparat. Om du väljer att låna hörapparat ur regionens sortiment betalar du 600 kr som är landstingets förskrivningsavgift.

  2. Köpa hörapparat. I Stockholm finns ”Fritt val” som innebär att du kan få en hörselcheck (rekvisition) på 2380 kr per hörapparat. Om den hörapparat du väljer kostar mer, betalar du mellanskillnaden vid uppföljningsbesöket. Du får alltså prova din hörapparat innan du betalar för den. Även vid detta val betalar du regionens förskrivningsavgift på 600 kr.

  Oavsett vilket alternativ du väljer betalar du en patientavgift på 250 kr (frikort gäller, gratis för dig som är över 85 år) för utprovningsbesöket.

 • Östergötland

  I Östergötland betalar du 500 kr per hörapparat om du provar ut hörapparat ur Regionens sortiment. Du betalar också en besöksavgift för besöket på 200 kr (frikort gäller). 

  Du kan också välja att köpa hörapparat ur Audikas privata sortiment. Då betalar du den faktiska kostnaden för hörapparaten. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas på uppföljningsbesöket. Du får alltså prova din hörapparat innan du betalar för den.

 • Skåne

  Om du väljer att gå vidare och är berättigad hörapparat enligt Region Skånes regler och riktlinjer har du som patient hos Audika två alternativ:

  1. Du kan välja att prova ut hörapparat från regionens upphandlade sortiment. Då betalar du 1 000 kr som är Regionens utprovningsavgift.

  2. Du kan välja att prova ut hörapparat som inte ingår i regionens upphandlade sortiment utan ur Audikas privata sortiment (Friare val). Då får du en rekvisition på 1 800 kr per hörapparat av regionen. Om den hörapparat du väljer kostar mer, betalar du själv mellanskillnaden. En utprovningsavgift på 1 000 kr betalas även vid detta val.

  Utprovningsavgiften på 1 000 kr betalar du vid detta besök oavsett om du väljer att prova ut hörapparat ur regionens sortiment eller köpa hörapparat ur Audikas privata sortiment.

 • Övriga Sverige

  I Kalmar, Karlskrona och Västerås driver Audika helt privata kliniker. Köper du hörapparat betalar du den faktiska kostnaden för hörapparaten. En eventuell kostnad för hörapparat betalar du på uppföljningsbesöket. Du får alltså prova din hörapparat innan du betalar för den. Vid det här besöket betalar du en utprovningsavgift på 1 000 kr. 

Hörapparatsutprovning - vad innebär det att prova ut en hörapparat?

Att prova ut hörapparat

Om det visar sig att din hörsel är nedsatt och att du kan vara hjälpt av hörapparat hjälper våra legitimerade audionomer dig med ditt val av hörapparat. Vi utgår alltid efter dina enskilda behov i våra rekommendationer. Du får prova din hörapparat i 30 dagar.

 • Tredje steget i processen är uppföljning

  Uppföljning

  När du har provat din hörapparat i ca 30 dagar träffar du din audionom och utvärderar hur det fungerar. Hur går det till och vad kostar det?

Uppföljning i...

 • Uppsala

  Uppföljningsbesöket i Uppsala är kostnadsfritt. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas vid detta besök.

 • Stockholm

  Uppföljningsbesöket i Stockholm kostar 250 kr (frikort gäller, gratis för dig som är över 85 år). En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas vid detta besök.

 • Östergötland

  Uppföljningsbesöket i Östergötland kostar 200 kr (frikort gäller). För dig som är 85 år eller äldre är besöket kostnadsfritt. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas vid detta besök.

 • Skåne

  Uppföljningsbesöket i Skåne är kostnadsfritt. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas vid detta besök.

 • Övriga Sverige

  Uppföljningsbesöket hos Audikas helt privata kliniker i Västerås, Kalmar och Karlskrona är kostnadsfritt. En eventuell kostnad för hörapparat ur Audikas privata sortiment betalas vid detta besök.

Få hjälp med din hörsel - lär dig om hur du går tillväga för att få hjälp med din hörsel. Besök Audikas sida om hörselprocessen. Klicka här.

Hur har det gått?

Hur hör du med din hörapparat? Nya tester görs för att säkerställa att hörapparaten och inställningarna är rätt för dig. Om det behövs justerar vi inställningarna. Om du är yrkesverksam finns det möjlighet att ansöka om bidrag för arbetstekniska hjälpmedel från Försäkringskassan. Hörselrehabiliteringen är avslutad efter ditt uppföljningsbesök.

Vad händer sen?

Efter att du har varit på ditt uppföljningsbesök och gjort eventuella justeringar av din/dina hörapparat/hörapparater är hörselprocessen avslutad. Om det skulle vara så att du behöver hjälp är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice. Om du behöver hjälp med enklare service så som byte av slangar, filter eller batterier är du välkommen till våra kliniker som har reception. Om vi bedömer att du är i behov av att komma på ytterligare ett besök bokar vi i dig på ett servicebesök. 

Service i...

 • Uppsala

  Servicebesöket i Uppsala kostar 100 kr.

 • Stockholm

  Servicebesöket i Stockholm kostar 250 kr (frikort gäller). Du får också ett bidrag för reparationer och service.

 • Östergötland

  Servicebesöket i Östergötland kostar 100 kronor och servicebesök enklare (för byte av förbrukningsvaror och enklare vägledning/hantering av smarta telefoner/datorer) kostar 50 kronor. Frikort gäller inte för det här besöket. För dig som är 85 år eller äldre gäller också serviceavgifterna.

 • Skåne

  Servicebesöket i Skåne är kostnadsfritt.

 • Övriga Sverige

  Servicebesöket för Audikas helt privata kliniker i Västerås, Kalmar och Karlskrona kostar 500 kr.

Har du frågor eller funderingar? 

Kom i kontakt med oss! 

0200-111450 Boka ett hörseltest Kontakta oss

Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik