Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Guide till val av hörapparat för att hitta hörapparaterna som är bäst för dig.

Det finns flera olika faktorer som avgör vilken hörapparat som är den bästa för dig och dina behov. Vi har tagit fram en 3-stegs guide över vad som kan vara bra att tänka på vid val av hörapparat.

Steg 1. Jämför olika hörapparater

Börja med att titta på nedan jämförelsetabell skapa dig en förståelse för vilka olika hörapparater som finns att prova ut och deras främsta funktioner. Gå sedan vidare till steg 2 och lär dig om 5 olika faktorer som är viktiga att hänsyn till vid val av hörapparat.

 • IIC guide till hörapparater - IIC hörapparater kanske kan vara bästa hörapparaten för dig.
 • ITE hörapparater guide - ITE hörapparater kanske kan vara bästa hörapparaten för dig.
 • Minirite guide hörapparater - minirite hörapparater kan vara bästa hörapparaterna för dig.
 • Jämför bte hörapparater och låt guiden hjälpa dig med val av hörapparat.

*ovan modeller är Oticon Opn™.

Steg 2. 5 faktorer som är bra att tänka på vid val av hörapparat

I det här steget beskriver vi 5 olika faktorer som är bra att ta hänsyn till vid val av hörapparat.Vilken nivå av nedsatt hörsel du har påverkar vilken hörapparat du kan välja. Det finns olika hörapparater som passar olika typer av hörselnedsättningar. Det är viktigt att förstå vilken nivå av nedsatt hörsel du har för att kunna välja den hörapparat som bäst kan hjälpa dig och dina behov. 

Lätt till måttlig hörselnedsättning (25-60 dB):
Här har du möjlighet att välja mellan samtliga modeller som presenteras i ovan jämförelsetabell. 

Grav hörselnedsättning (61-80 dB):
Välj mellan några utvalda hörapparater i ovan jämförelsetabell, så som, “full-skal i-örat”, “miniRITE”, or “plus power bakom-örat”.

Mycket grav hörselnedsättning (över 81 dB):
Hörapparaten “plus power bakom-örat” i ovan jämförelsetabell är mest sannolikt rätt lösning för dig. Om din hörselnedsättning är väldigt svår, kanske Cochlea implantat kan vara ett alternativ för dig.

conclusion-icon_100x100px-(1)Sammanfattning faktor 1: Det är viktigt att veta vilken nivå av nedsatt hörsel du har för att kunna välja den hörapparat som bäst kan hjälpa dig. Om du är osäker på vilken nivå av hörselnedsättning du har, är vår rekommendation att boka en tid för ett hörseltest hos legitimerad audionom. Resultatet av hörseltestet visar på vilka frekvenser din hörsel är nedsatt och vilken eventuell hörapparat som du kan vara hjälpt av. Din legitimerade audionom hjälper dig även med val av hörapparat med utgångspunkt i dina individuella behov. Boka en tid för ett hörseltest eller läs mer om hörseltest.

När du väljer mellan olika hörapparater är det viktigt att du även utvärderar vilken hörapparat som du tycker verkar mest bekväm. Det är viktigt att hörapparaten sitter bra och skönt eftersom du kommer att använda den hela dagen.

Det finns i huvudsak två olika typer av hörapparater:

bakom-orat-horapparat-guide

Bakom-öra-hörapparater

 • Den större delen av hörapparaten, också kallad hörapparatens skal, placeras bakom örat.
 • Ljudet fångas upp av mikrofonen och överförs från skalet via en liten ljudslang/tunn kabel till delen som sitter i örat, antingen med hjälp av en dome eller formgjuten insats.
 • Passar flest typer av hörselnedsättningar.
 • Diskreta och bekväma att bära bakom örat.

i-orat-horapparat-guide

Allt-i-örat-hörapparater

 • Hela hörapparaten är placerad i örat och anses därför som den mest diskreta typen av hörapparat. 
 • Har bra passform eftersom hörapparaten är formgjuten efter ditt öra.
 • Enkla att kombinera med glasögon.
 • Fångar örats naturliga riktningsverkan och kan göra det lättare att höra var ljud kommer från.
 • Storleken och formen på ditt öra avgör om en allt-i-örat-hörapparat kan vara ett alternativ för dig.

conclusion-icon_100x100px-(1)Sammanfattning faktor 2: Bakom-örat-hörapparater anses ofta som mest bekväma medan allt-i-örat-hörapparater är mer diskreta (nästan dolda i hörselgången). Läs mer: bakom-örat-hörapparater och allt-i-örat-hörapparater.

Med dagens moderna hörapparater får du en mer naturlig ljudupplevelse. Mycket för att hörapparaterna ger tillgång till fler ljud runt omkring dig och efterliknar på så sätt hur det är att ha normal hörsel. Det efterliknar hjärnans naturliga processer i att processa och förstå ljud. Dessutom finns det hörapparater som är uppladdningsbara och har Bluetooth teknik.

 • Bakom örat hörapparat kanske är den bästa hörapparaten för dig.

  Diskreta hörapparater med enastående ljudkvalitet

  Några av dagens moderna hörapparater från Oticon är utvecklade med en teknologi som ger dig tillgång till en öppen och naturlig ljudbild. Det betyder att du kan höra ljud runt omkring dig och inte endast ljud som kommer framifrån (traditionell teknik).

   

  Vår allra senaste modell Oticon More balanserar dessutom upp ljud efter hur viktiga de är. Talet är i fokus och bakgrundsljuden helt naturliga. Brus, buller eller skrammel inte längre stör ljudbilden – de är bara en del av bakgrunden och ger sammanhang till situationen du befinner dig i. Läs mer om Oticon More

 • Bluetooth hörapparat kanske är den bästa hörapparaten för dig beroende på vad du önskar.

  Hörapparater med Bluetooth 

  Det finns flera olika modeller och märken av hörapparater på marknaden idag som är utvecklade med Bluetooth teknik. Det innebär att du kan ansluta dina hörapparater till andra digitala enheter. Du kan då exempelvis använda dina hörapparater som ett trådlöst headset vid telefonsamtal, få ljudet från din TV direkt in i hörapparaterna och justera olika inställningar enkelt och snabbt via en app i telefonen. 

   

  Allt du behöver är hörapparater med Bluetooth teknik. Lär dig mer på sidan: internetuppkopplade hörapparater

 • Laddningsbar hörapparat kan vara den bästa hörapparaten för dig - mer om det i guide till hörapparater.

  Uppladdningsbara hörapparater

  En del hörapparater är så kallade laddningsbara. Det betyder att hörapparaterna är utrustade med speciella batteri (litiumjonbatterier) som går att ladda. Den främsta fördelen är att du slipper att köpa och byta engångsbatterier på veckovis basis. Istället placerar du hörapparaterna i laddningsstationen och laddar tills batteriet är fullt. Det tar ungefär 3 timmar att nå fullt batteri men på 30 minuters snabbladdning får du upp till 6 timmar i användnings tid.

   

  Lär dig mer om hur det går till och vilka modeller som finns på sidan: uppladdningsbara hörapparater

conclusion-icon_100x100px-(1)Sammanfattning faktor 3: Moderna hörapparater kan hjälpa dig att höra bättre med mindre ansträngning. Det gör att du får mer energi över till det viktiga i livet. Det är viktigt att vara medveten om vilken teknologi som finns tillgänglig och ta den i beaktning när du avgör vilken hörapparat som är i linje med din livsstil och dina behov. 

Det kan vara bra att fundera på hörapparatens design och skapa dig en bild av vilka val som finns:

olika-storlekar-pa-guide-horapparater

Storlek
Är lång batteritid eller diskret design viktigast för dig? Större hörapparater (bakom-örat eller full-skal allt-i-örat-hörapparater) kan vara lämpliga hörapparater för dig som önskar längre batteritid. Mindre allt-i-örat-hörapparater kan vara en lösning för sig som har mild till måttlig hörselnedsättning och är intresserad av att prova diskreta (nästan osynliga) hörapparater. Ta även gärna med i beaktning vilken storlek du känner dig bekväm med att hantera. Om du har lite utmaningar med motoriken eller fingerfärdigheten kanske inte den minsta hörapparaten är rätt val för dig. Fundera på vad som är viktigast för dig och vad som passar dina behov bäst.

olika-farger-guide-horapparat
Färg
Visste du att det finns olika färger av hörapparater? Du kan välja mellan flera olika färger - det finns diskreta färger som både kan matcha ditt hår och din hudfärg men det finns också lite starkare färger för dig som vill att din hörapparat ska vara lite mer synlig eller tappar bort saker (enklare att hitta hörapparaten i hemmet om den är färgstark). 

iic-horapparat-guide
Din hörselgång påverkar vilken storlek på hörapparat som är rätt för dig
Formen på din hörselgång och ditt öra påverkar vilken hörapparat som är bäst för dig. Alla personer kan inte välja mellan alla olika typer av hörapparater. Om din hörselgång är för trång kanske inte en allt-i-örat-hörapparat får plats. Då är en bakom-örat-hörapparat ett bättre alternativet för dig.

Din audionom kommer att hjälpa dig och informera dig om vilken hörapparat som bäst passar din hörselgång och ditt öra. Vår rekommendation är att delge dina önskemål med din audionom och fråga om en allt-i-örat-hörapparat passar dig om det är den du önskar. 

conclusion-icon_100x100px-(1)Sammanfattning faktor 4: Både bakom-örat-hörapparater och allt-i-örat-hörapparater finns i olika storlekar och färger. När det kommer till allt-i-örat-hörapparater är det formen på din hörselgång och ditt öra som påverkar om den här typen av hörapparat är den bästa för dig. Om din hörselgång är för trång kan det vara så att en allt-i-örat-hörapparat inte får plats. Fundera på vilka olika designpreferenser du har och dela dina önskemål med din audionom.

Alla typer av hörapparater som presenteras i jämförelsetabellen i steg 1 finns i olika prisklasser.

Priset på hörapparater skiljer sig åt beroende på vilken teknik du önskar och vad du vill få ut av din hörupplevelse. Sådana fördelar kan inkludera automatisk volymjustering och trådlös anslutning. Beroende på dina behov och din livsstil, kan dessa funktioner ha en inverkan på din övergripande livskvalitet.

Audika jobbar på uppdrag av olika regioner i Sverige. Du kan prova ut från Regionernas upphandlade sortiment eller Audikas privata sortiment. Du som bor i Stockholm eller Skåne vara berättigad bidrag (rekvisition) som täcker delar eller hela kostnaden för hörapparaten.

Varför Audika:
 • Vi erbjuder hörapparater anpassade efter dina behov och livsstil.
 • Vi vill att du ska nå din fulla hörselpotential och höra livets alla detaljer.
 • Du får alltid prova hörapparaten i 30 dagar innan du bestämmer dig.
 • Rådgivning av legitimerade audionomer.
 • Brett sortiment av diskreta hörapparater med olika tekniska funktioner, design, färg och storlek.

conclusion-icon_100x100px-(1)Sammanfattning faktor 5: Fundera på vilka behov du har och vilka tekniska funktioner du behöver för att din hörapparat ska fungera optimalt för din livsstil. Din hörapparat ska hjälpa dig att nå din fulla hörselpotential så att du kan fortsätta behålla ditt aktiva och sociala liv samt kunna njuta av livets alla detaljer som är värda att höra. Läs mer om kostnaden för att prova ut hörapparat: vad kostar en hörapparat?

Steg 3. Prova hörapparater och utvärdera 

Det sista steget är att prova hörapparater och utvärdera. Det är först när du använder hörapparater i din vardag som du verkligen kan avgöra om hörapparaterna är rätt för dig och hjälper dig på bästa möjliga sätt.

Processen är enkel:

horseltest-guide-horapparat

1. Boka en tid för ett hörseltest hos en legitimerad audionom. Resultatet av hörseltestet visar hur du hör och vilka alternativ som är möjliga för dig. Din audionom hjälper dig med val av hörapparat efter dina önskemål, behov och livsstil.

provperiod-horapparat-guide

2. Du får prova hörapparaten i cirka 30 dagar och utvärdera hur du tycker att du hör. Det är viktigt att du använder din hörapparat så mycket som möjligt och i så många olika sammanhang som möjligt. Ät middag på restaurang, prata i telefon, titta på TV och prova hur det är att föra samtal i olika miljöer som präglas av mycket bakgrundsljud. På så sätt har du möjlighet att enklare kunna avgöra om hörapparaten du provar är rätt för dig och dina behov. Få fler råd, läs:

konsultation-guide-horapparat

3. Du är välkommen tillbaka på ett återbesök hos din legitimerade audionom för att dela med dig av din hörupplevelse. Eventuella justeringar görs baserat på dina önskemål.  

Tips när du provar din hörapparat: 

Vi har satt ihop en lista över faktorer som kan vara bra att tänka på när du bedömer om den hörapparat du provar är den bästa för dig:

 • Taluppfattning – hur upplever du tal i bullriga miljöer?
 • Klarhet & tydlighet – hur tycker du att ljudkvaliteten är?
 • Bakgrundsljud – hur framträdande är bakgrundsljuden?
 • Omkrets – hör du var ljuden kommer från? 
 • Komfort – hur bekväm är hörapparaten?
 • Ljud från andra enheter - hur fungerar det att titta på tv, lyssna på radio eller prata i telefon?
 • Hanteringen - hur går det att byta tillbehör och rengöra hörapparaten?
 • Tekniska möjligheter – är du nöjd med vad du kan göra med din hörapparat? (exempelvis Bluetooth-koppling, styra via app, uppladdningsbara

Det är bra att ha i åtanke att det kan ta tid att vänja sig vid sin nya hörapparat. Ljudet kan låta lite annorlunda än det man tidigare var van vid. Det är därför viktigt att använda sin hörapparat mycket och ofta så att hjärnan ska vänja sig vid alla nya ljud och intryck.

Summering av vår 3-stegs guide

Nu har du fått olika tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på vid val av hörapparat. Att välja hörapparat kan dock vara svårt. Även om den här guiden kan kan hjälpa dig med att skapa dig en uppfattning om vilken hörapparat som kan vara bäst för dig, är vår rekommendation att alltid söka rådgivning av en legitimerad audionom. En legitimerad audionom är expert på hörsel och hörapparater och hjälper dig med ditt val av hörapparat baserat på dina individuella behov.

Vill du få rådgivning och hjälp med din hörsel? Tveka inte att ta kontakt med oss på Audika. 

 • boka-horseltest-forumular

  Boka tid via formulär

  Besvara några enkla frågor om din hörsel och fyll i dina kontaktuppgifter så återkopplar vi till dig snarast möjligt med förslag på tid och klinik för ett hörseltest.

  Boka en tid

   
 • boka-horseltest-telefon

  Boka tid via telefon

  Ring vår Kundservice och boka tid för ett hörseltest. Vår Kundservice har öppet måndag-torsdag 8-17 och fredag 8-16.

   

  0200-111450

*
*
*

Boka en tid

Få hjälp med hörseltest, val av hörapparat och rådgivning av legitimerad audionom. 0-250 kr i besöksavgift (frikort gäller).
Get Results
 • Har du gjort ett hörseltest tidigare?

  Hörseltest
  Ja Nej
 • Har du hörapparat sedan tidigare?

  Hörapparat
  Ja Nej
 • Har du träffat en audionom tidigare?

  Audionom
  Ja Nej
Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik