En man i profil och som tydligt visar sitt öra.

Ditt öra och örats anatomi

Ditt öra hjälper oss att fånga in ljud. Ditt öra består av olika delar; ytterörat, mellanörat och innerörat som på olika sätt hjälper dig att höra ljuden i vår omgivning. På den här sidan kan du lära dig om ditt öra och örats anatomi.

Ytterörat

Formen på vårat ytteröra liknar en tratt. Formen gör att det blir enklare för örat att fånga upp och förstärka ljud. Ytterörat fångar upp ljudvågorna som finns i vår omgivning. Sedan styrs ljudvågorna vidare genom hörselgången till trumhinnan.

Bild på ytterörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Mellanörat

Förutom trumhinnan består mellanörat av tre små ben: hammaren, städet och stigbygeln. Benens uppgift är att förstärka ljudet och föra det vidare till innerörat samt att dämpa ljud så att hörseln skyddas.

Bild på mellanörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Innerörat

När ljudvågorna når det så kallade Ovala fönstret börjar det vibrera. Det leder till att vätskan i hörselsnäckan sätts i rörelse. På så sätt stimulerar flimmerhåren i hörselsnäckan som i sin tur skapar elektriska impulser som, via hörselnerven, överförs till hjärnan.

Bild på innerörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Örat och hjärnan

När de elektriska impulserna skickas vidare till hjärnan behandlas informationen av hjärnan. Det är hjärnan som bearbetar och tolkar information. Det är först när hjärnan tar emot de elektriska impulserna som vi faktiskt förstår vilka ljud vi hör.

Bild på hjärnan och örat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.
Bild på en audionom som jobbar med öron och hörsel.

Behöver du hjälp med din hörsel?

Våra legitimerade audionomer är experter på hörsel och anpassar lösningar efter varje persons unika behov.  Vi ger dig:

  • Individanpassad rådgivning
  • Behovsanpassade lösningar
  • Kommunikationsråd till både dig och dina närstående

Din hörsel är lika unik som dina fingeravtryck och vårt fokus är att skapa bästa möjliga förutsättningar för att du ska kunna höra det som är viktigast för just dig. Vi kan hjälpa dig till en ökad livskvalitet. 

Boka ett hörseltest

Frågor och svar om örat