En man i profil och som tydligt visar sitt öra.

Ditt öra och örats anatomi

Örat fångar in ljud runt omkring dig och består av olika delar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Örats olika delar hjälper dig att höra ljuden i din omgivning genom att ta emot och bearbeta information om ljud. På den här sidan kan du lära dig mer om ditt öra och dess anatomi.

Ytterörat

Den yttre delen av örat kallas för ytterörat och är har en form som liknar en tratt, formen av örat gör det enklare för örat att fånga upp och förstärka ljud. Ytterörat består av öronmusslan och hörselgången. 

Öronmusslan fångar upp ljudvågorna som finns runt omkring dig. Ljudvågorna styrs in i hörselgången vidare till trumhinnan. 

Bild på ytterörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Mellanörat

Mellandelen av örat kallas mellanörat börjar med trumhinnan, innanför trumhinnan sitter de tre benen som heter hammaren, städet och stigbygeln. Deras uppgift är att förstärka ljudet och föra det vidare till den inre delen av örat. Hammaren, städet och stigbygeln kan även bidra till att dämpa starka ljud, så att hörseln skyddas. 

Det är även mellanörat som har kontakt med svalget genom en smal gång som heter örontrumpeten. 

 
Bild på mellanörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Innerörat

Den inre delen av örat heter innerörat och består av hörselsnäckan, hörsel-och balansnerven samt balansorganet. Inne i hörselsnäckan och balansorganet finns det sinnesceller som kallas hårceller.

Det är hårcellerna som tar emot informationen om ljud och balans som skickas vidare till hjärnan genom hörsel- och balansnerven. 

Bild på innerörat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Örat och hjärnan

Visste du att vi hör med hjärnan? Informationen av ljud som skickas från innerörat tolkas och bearbetas av hjärnan och det är hjärnan som gör att vi faktisk förstår vad vi hör. 

Bild på hjärnan och örat som förklarar hur örat fungerar och dess anatomi.

Hur fungerar hörseln i örat? 

Är du intresserad av att veta hur hörseln fungerar hittar du mer information på vår sida: så fungerar hörseln

Bild på en audionom som jobbar med öron och hörsel.

Behöver du hjälp med din hörsel?

Våra legitimerade audionomer är experter på hörsel och utgår alltid från dina behov vid rådgivning för att du ska hitta den lösning som passar dig bäst. Hos Audika får du: 

  • Individanpassad rådgivning 
  • Behovsanpassade lösningar
  • Kommunikationsråd till både dig och dina närstående

Din öron och hörsel är helt unik, vårt fokus är att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska kunna höra det som är viktigast för just dig. Vi kan hjälpa dig till en ökad livskvalitet. 

Boka ett hörseltest

Frågor och svar om örat