Sanna, nöjd kund till Audika hörselklinik, berättar om sin hörselresa och vikten av att söka hjälp i tid.
Blogginlägg

”Jag känner mig stolt, för jag har gjort något åt problemet!”

Skriven av:Audika

2019-03-03 00:00:00 • 2 minut att läsa

Redan vid 32 års ålder upptäckte Sanna Persson att hon hörde dåligt. Det kändes förstås väldigt tufft, men hon tog tjuren vid hornen, accepterade sin hörselnedsättning och skaffade hörapparat. Idag, 25 år senare, fascineras hon av hur mycket bättre dagens digitala hörapparater har blivit.

Sanna sticker inte under stol med att det var en besvikelse att få beskedet tinnitus och hörselnedsättning vid så unga år.

Det kändes hopplöst att få en diagnos för något som inte gick att bota, men jag hade turen att träffa en bra audionom som fick mig på andra tankar. 

Efter hand accepterade hon sin hörselnedsättning och lät även dekorera den synliga delen av sina första hörapparater med glittrande stenar. Att höra dåligt var inget hon tänkte skämmas för.

Idag äger Sanna en resebyrå och för henne är kommunikation a och o. Hon skräddarsyr resor och har telefonen och datorn som sina viktigaste arbetsverktyg. Telefonsamtalen kopplar hon in direkt i sina hörapparater Oticon™ Opn. Inga mellanled behövs eftersom hörapparaten har så kallad direktstreaming.

För Sanna har det tagit tid att få de hjälpmedel hon verkligen behöver. Hon anser att dagens digitala hörapparater äntligen har förmåga att förstärka ljuden på ”rätt sätt” jämfört med de hjälpmedel hon hade många av de första åren. Det innebär också att hon kan leva ett aktivt socialt liv med fester, restaurangbesök och resor.

Hörapparaterna är det som gör att jag kan och orkar ha ett socialt liv. Utan dem skulle jag inte ens kunna det och det skulle ta för mycket kraft att umgås speciellt i livliga och bullriga miljöer.

Att det är viktigt att söka hjälp i ett tidigt skede är något som Sanna är noga med att understryka

Hörapparaterna gör inte att man återfår ”normal hörsel” – det är inte som att sätta på sig ett par glasögon – men de gör stor nytta. Det är också viktigt att låta hjärnan vänja sig vid ljudet från hörapparaterna. 

Varför gå miste om alla fantastiska ljud som man kan höra med dagens avancerade hörapparater? Jag har på mig mina varje vaken minut. Prova inställningen, prova igen och se till att de passar ditt liv, inte ”bara” din hörselkurva.

Sanna uppmanar alla som ofta behöver fråga om, eller får kommentarer från sin omgivning att de hör dåligt, att kolla hörseln hos en legitimerad audionom. Även en lätt hörselnedsättning kan leda till missuppfattningar och ställa till besvär på sikt.

Sök hjälp, och behöver du hörapparat så ta emot dem och ställ höga krav! Du vet inte vad du missar innan du provat.

Berätta för folk omkring dig att du har hörapparater för att undvika missförstånd. Skäms ALDRIG!  

Faktaruta om Sanna
Namn: Sanna Persson
Född: 1961
Yrke: Äger och driver resebyrå
Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm

Läs om andras väg till att börja använda hörapparater: