Bild på nöjd kund Ragnar
Blogginlägg

”Nu hör jag som en 20-åring igen!”

Skriven av:Audika

2018-07-12 00:00:00 • 2 minut att läsa

Att gå miste om ljud är att gå miste om livet. Så säger kompositören Ragnar Grippe, 67 år, som fick sina första hörapparater för 15 år sedan. Han uppmanar andra att vara uppmärksamma på sin hörsel och att testa hörseln om man misstänker en hörselnedsättning.

För Ragnar började problemen under en tid när han satt mycket i möten. På olika sätt försökte han kompensera för att han inte hörde vad kollegorna sa.

Jag kom på mig själv med att jag ställde mig närmare och vände örat mot den som pratade för att försöka höra. Det hände också att jag föreläste, men när studenterna ställde frågor så hörde jag dem inte.

Ragnar beskriver lättnaden när han fick sina första hörapparater. Eftersom han har jobbat med musik i hela sitt liv hade han lätt att förstå hur tekniken i hans första apparater fungerade. Hur de komprimerade ljuden och tolkade olika frekvenser. 

De första hörapparaterna fungerade bra i 7-8 år, men sen upplevde Ragnar att hörseln hade försämrats och det var dags för ett nytt besök hos audionomen. Då fick han höra talas om världens första internetuppkopplade hörapparat. Självklart ville han prova. Audionomen mätte hur väl han hörde med de första hörapparaterna jämfört med de nya.

Vilken skillnad! Jag kände att jag hade fått tillbaka hörsel som en 20-åring.

Den hörapparat Ragnar fick prova heter Oticon Opn. Den ger en obearbetad ljudbild som är mycket mer naturlig än den från hans tidigare hörapparater. Tack vare sitt yrke visste han precis vilka ljud han gått miste om. Att de nya hörapparaterna dessutom är direkt uppkopplade mot Ragnars telefon ser han som en bonus. 

För mig är det oerhört mycket värt att höra ljud precis som de är. Nu kan jag dessutom lyssna på P3-dokumentärer direkt från telefonen upp i hörapparaterna med oslagbar ljudkvalitet.

Ragnar råder andra att vara uppmärksamma på sin hörsel eftersom ljuden försvinner gradvis och inte är något man tänker på från en dag till en annan.

Man märker ju inte om fåglarna inte kvittrar eller om trappan inte knarrar som den brukar. Men om alla andra mumlar är det ett tydligt tecken. 

Med dagens teknik anser Ragnar att det inte finns någon anledning att gå miste om ljuden, för som han säger: att gå miste om livet.

Fakta om Ragnar
Namn: Ragnar Grippe
Född: 1951
Yrke: Kompositör
Mest kända verk: Ledmotiv till Jönssonligan och TV-serien Svensson Svensson
Bor: I Bromma med makan Elisabeth
Aktuell med skivan Transeamus


Bilden på Ragnar i inlägget är tagen av Mattias Edwall

Läs om andras väg till att börjat använda hörapparater: