Bild på nöjd kund Stig
Blogginlägg

”Varför vänta när det finns fantastisk hjälp att få!"

Skriven av:Audika

2019-10-10 00:00:00 • 2 minut att läsa

Vid 65 års ålder började Stig Nyman märka att han inte hörde lika bra som förr. Gradvis hade hörseln försämrats och när han alltför ofta fick fråga om vad som sas runt konferensbordet var det dags att göra något åt saken.

För drygt åtta år sedan provade Stig ut sin första hörapparat. Något han aldrig kände något motstånd för, snarare tvärtom. Varför vänta när det finns fantastisk hjälp att få, resonerade han.

Åldersförändringar är ju inget farligt, säger Stig, det är en del av livet. Och nedsatt hörsel går ju att få hjälp med, fantastisk hjälp till och med.

Första reaktionen med hörapparat

När Stig hade provat ut sin första hörapparat kunde han för första gången på länge höra bilens blinkers. Han märkte också att trappan hemma knarrade och frågade sin fru om den alltid hade gjort det. I början var det lite konstigt med ljud som han glömt bort som kom tillbaka, men Stig vande sig efter ett tag.

När den första hörapparaten gick sönder efter sju år bestämde sig Stig för att prova ut en ny. Han visste att det skett stora framsteg i utvecklingen av tekniken för hörapparater. Han bad audionomen att berätta om den senaste och smartaste tekniken. Stig fick höra om Oticon Opn 3 och valde den.

Imponerande teknik

Den största fördelen med den nya hörapparaten Oticon Opn 3 tycker Stig är att han kan lyssna på musik och radio direkt i hörapparaten. Och att ljudbilden är så naturlig.

Jag kan ha stereokonsert med symfoniorkester direkt i mina hörapparater. Det är fantastiskt att det finns så avancerade hörapparater och att man, i vissa regioner, kan få bidrag för att prova ut dem.

Råd från Stig

Till alla som funderar över sin hörsel ger Stig rådet att göra ett hörseltest.  

Då får du ett tydligt kvitto på hur du hör. Sen är det upp till dig att bestämma om du vill ha hörapparat och i så fall vilken. Tekniken är redan jättebra, och den kommer bara att bli bättre. Hörapparater kan verkligen hjälpa dig att höra bättre, avslutar Stig.

Framtidsspaning - hörselmarknaden

Stig har tidigare varit verksam som landstingsråd inom Stockholms läns landsting. Med en åldrade befolkning ser han god hörselvård som ett växande behovsområde. När vi förväntas leva allt längre kommer fler få en hörselnedsättning av naturliga skäl. Den vårdvalsmodell som exempelvis finns i Stockholm tycker Stig tillgodoser behoven på ett bra sätt. 

Fakta om Stig
Namn: Stig Nyman
Född: 1943
Yrke: Pensionär med olika styrelseuppdrag. Tidigare landstingsråd i Stockholm.
Bor: Vallentuna, Stockholm

Läs om andras väg till att börja använda hörapparater: