Hörlurar och nedsatt hörsel, lär dig sambandet och hur du kan göra för att undvika risken hos Audika.
Blogginlägg

Använder du hörlurar? Så minskar du risken för att skada din hörsel

Skriven av:Audika

2020-01-13 00:00:00 • 3 minut att läsa

Tags • Hörsel

Hörlurar blir en allt större del av vår vardag. Vi använder hörlurar för att lyssna på musik och som headset. Daglig användning av hörlurar kan skada din hörsel - men på vilket sätt och vad kan du göra för att minimera risken? Lär dig mer nedan!

För hög ljudvolym kan skada hörseln

I takt med att hörlurar allt mer blir en central del av vår vardag, ökar också risken för att vår hörsel påverkas negativt. Det är känt sedan länge att för hög volym kan skada hörseln men ny forskning pekar också på att hörseln kan skadas om vi lyssnar för många timmar i sträck. När man lyssnar för länge finns det en risk att man höjer volymen lite hela tiden. Det kan då leda till att man vänjer sig vid en för hög volym och att man inte har koll på när ljudet blir för högt1.

Läs mer om vilka ljud som är för höga och tips på hur du förebygger en hörselnedsättning: Förebygg nedsatt hörsel.

Tips till dig som använder hörlurar: Lär dig att lyssna "säkert" och minska risken för att din hörsel skadas

Många vill såklart fortsätta använda sina hörlurar i olika sammanhang men vad kan vara bra att tänka på för att minimera risken för en eventuell hörselskada? Vi ger dig några handfasta tips:

1. Lyssna på rekommenderad ljudvolym

Det är viktigt att inte ha för hög volym. Rekommendationen är att aldrig gå över 85 dB, dvs ha aldrig högre volym än tredjedelar av hörluranas ljudkapacitet.2 Testa också hur bra du hör musiken om du håller hörlurarna framför dig. Om du kan höra musiken tydligt är volymen för hög

2. Investera i bra hörlurar som stänger ute bakgrundsbrus

Det finns olika bra hörlurar. Vissa hörlurar släpper genom alla bakgrundsljud medan andra kan aktivt reducera dem. Rekommendationen är att investera i ett par brusreducerande hörlurar som stänger ute mestadels av bakgrundsljudet. På så sätt kan du minska ljudvolymen och samtidigt höra musiken eller samtalet utan att bakgrundsljudet tar över. Dock gör det att du kan ha svårt att höra andra ljud runt omkring dig. En viktig notis är att det aldrig finns några helt säkra hörlurar3

3. Lyssna inte för länge

Idag lyssnar vi på musik i våra hörlurar flera timmar om dagen. Det är viktigt att låta hörseln vila. Reflektera över hur mycket tid du använder dina hörlurar och bestäm en tidsgräns4. En tumregel är att max lyssna i 50 minuter och sedan vila i 10 minuter5.

4. Använd din iPhone för att ha koll på din ljudvolym

Nu är det möjligt att ha koll på hur hög ljudvolym du dagligen utsätter din hörsel för. Telefonen mäter, samlar in och kategoriserar data över hur hög volym du har i dina hörlurar. På så sätt kan du få koll på om ditt dagliga lyssnande på musik/podcasts riskerar att skada din hörsel (du behöver uppdatera din iPhone till senaste versionen av iOS). Funktionen finns i hälso-appen.

Om du behöver hjälp

Om du märker att din hörsel har förändrats, tveka inte att söka hjälp. Det första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest. Testet kostar 0-200 kr (beroende på var i Sverige du bor) och du behöver ingen remiss för att boka en tid.

Boka ett hörseltest 

Vill du läsa mer om hörsel och hörselnedsättning?

Örat  

När ska du söka hjälp

Tinnitus

Rehabilitering av hörselnedsättning

Relaterade bloggartiklar: 

Konsekvenser av att använda tops i öronen

Vi hör med hjärnan

Så påverkas din hörsel av modern teknik

Källor:

1. https://www.expressen.se/premium/halsa/horlurarna-kan-ge-dig-livslanga-horselskador/
2. https://www.ccohs.ca/oshanswers/prevention/ppe/ear_prot.html
3. https://www.headphonesty.com/2017/03/5-ways-to-know-that-your-headphones-are-too-loud/
4. http://www.sertomacenter.org/news/2015/3/10/is-your-music-too-loud-experts-say-it-may-be-if-it-is-louder.html
5. https://www.expressen.se/premium/halsa/horlurarna-kan-ge-dig-livslanga-horselskador/