Bild på en kvinna med blå bakgrund
Blogginlägg

Hörselnedsättning och modern teknik

Skriven av:Audika

2021-06-17 00:00:00 • 2 minut att läsa

Tags • Hörsel

Vi på Audika arbetar med människor som har olika typer av hörselnedsättningar. Modern teknik kan medföra risker för hörselnedsättning eftersom våra öron blir utsätta för ljud med högra intensitet och volym än någonsin tidigare.

Många vet inte att hörseln skadas av ljud från de apparater vi dagligen använder. Att skydda öronen när man går på konsert eller arbetar i en bullrig miljö vet många om, men många tänker inte på hur man kan skydda sin hörsel i vardagen. 

Hur modern teknik kan påverka hörselnedsättning

  1. Immersiv teknik
    I takt med att tekniken utvecklas, påverkas även vår ljudexponering, vilken kan påverka vår hörsel. Har du lagt märke till att volymen blir allt högre på biografer, restauranger och butiker?  3D och sorroundljud i filmer och spel gör att vi ställd inför allt högre och intensivare ljud än tidigare, vilket har allvarligare konsekvenser på vår hörsel. Alla ljud som får öronen att ringa är potentiellt skadliga för din hörsel och du bör använda hörselskydd eller försöka undvika bullret helt och hållet.
  2. Hörlurar 
    Många människor, speciellt unga, lyssnar på musik med hörlurar som sitter ovanpå eller i örat. Det innebär ofta höga volymer för att överrösta omgivande ljud under längre tid. Att utsätta öronen för volymer över 60 decibel i över en timma dagligen kan orsaka permanenta skador. Trots detta lyssnar många på volymer över 85 decibel under längre perioder.
  3. Digitala hörapparater
    Den nya tekniken har inte bara bidragit till sämre saker. Den moderna tekniken har även bidragit till nya moderna hörapparater. Dagens hörapparater är diskreta och många hörapparater har även Bluetooth anslutning. Hörapparater utvecklas ständigt och kommer med nya funktioner anpassade efter din behov.

Boka ett hörseltest hos Audika

Om du misstänker att du har en hörselnedsättning är det viktigt att kontrollera det. Hos oss på Audika kan du boka ett hörseltest som utförs av våra legitimerade audionomer. En obehandlad hörselnedsättning är viktig att behandla så att du kan fortsätta leva ett aktivt och socialt liv. 

Våra legitimerade audionomer hjälper dig att hitta de hörapparater som passar dina behov och din livsstilar. 

Relaterade bloggartiklar: 

Tips till dig som använder hörlurar: så minskar du risken att din hörsel skadas

Därför ska du inte använda tops i öronen

Skillnaden på hörselnedsättning och synnedsättning

3 tips för dig som ska göra ett hörseltest

Boka hörseltest   Hitta hörselklinik