Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Tinnitus

Brusande, surrande, pipande, dånande eller ringande ljud i öronen - det kan vara tinnitus. Tinnitus är känslan av att det finns ett ljud inuti ditt huvud och det är ett ljud som bara du kan höra. Lär dig mer om tinnitus, vad som kan orsaka tinnitus och hur du kan få hjälp att lindra samt behandla tinnitus. Scrolla eller använd länkarna för att hitta informationen du söker:

Tinnitus är inte en sjukdom – det är ett symptom på ett underliggande tillstånd, exempelvis en hörselnedsättning eller en öronskada. 80 procent av de som har tinnitus har en viss grad av hörselnedsättning utan att de är medvetna om det, och många av dem har därför nytta av hörapparat. Precis som symptomen varierar från person till person varierar även behandlingen. Den måste anpassas efter just dina behov. Våra audionomer kan rekommendera olika metoder, ljudterapier och hörapparater som kan lindra dina besvär.

Tinnitus kan ha många orsaker. Det vanligaste är att man fått en skada på de pyttesmå hårcellerna i innerörat genom att utsättas för alltför starkt ljud. Om du arbetar i en bullrig miljö utan att använda hörselskydd ökar risken för tinnitus eller hörselskador. Ju högre ljud och ju längre tid du är utsatt för det, desto större risk att du får en hörselskada

Om du använder hörlurar på jobbet, när du lyssnar på musik eller underhållning, tränar eller kommunicerar, se till att volymen inte är för hög – detta kan också orsaka tinnitus. Observera att du löper större risk för tinnitus och hörselskador om du använder ”in-ear”-hörlurar jämfört med andra typer av hörlurar.

Andra orsaker till skadade hårceller är den naturliga åldrandeprocessen, plötsliga starka ljud eller en infektion i mellanörat. Tinnitus kan också orsakas av stress, reaktioner på vissa mediciner, skador på nacke eller huvud eller andra obehandlade medicinska tillstånd.

Om din tinnitus inte behandlas kan den ha förödande effekter på ditt dagliga liv. Den kan leda till stress, ångest, koncentrationsproblem, isolering, sömnbrist och depression. Vissa människor blir mycket känsliga för platser med konstant tal eller hög musik och undviker därför sociala situationer. En del personer kan ha så mycket besvär av sin tinnitus att det blir omöjligt att sova en hel natt – medan andra klarar av att ignorera sin tinnitus för det mesta

Oavsett hur svår din tinnitus är kan vi sannolikt ge dig viss hjälp och lindring på Audika.

Tinnitus går inte att bota, men det finns många sätt att ta kontroll över den och minska dess påverkan på ditt liv. En kombination av ljudterapi, utbildning och rådgivning kan vara mycket effektiv. Du kan få hjälp med att sova bättre, att stå ut bättre med din tinnitus och att lära dig undvika vissa situationer och förhållanden.

Ljudterapi kan vara till stor hjälp vid hanteringen av tinnitus. Du får lyssna på vissa ljud, och även om dessa ljud inte botar din tinnitus kan de få dig att uppleva att den minskar eller försvinner helt. Genom att lyssna på olika typer av ljud blir det lättare för dig att flytta uppmärksamheten från din tinnitus och fokusera på något trevligare. Tillsammans med din audionom kan du hitta den ljudterapi som ger dig den mest effektiva lindringen.

Hörapparater och teknik för tinnitus

Lindrande ljud, just när du behöver dem. Laddas ned på App Store eller Google Play.

Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik