Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

bakom-orat-horapparat-horapparater

Diskreta bakom-örat-hörapparater

Letar du efter en diskret hörapparat? Då kan en bakom-örat-hörapparat vara en hörapparat för dig. Bakom-örat-hörapparater är mycket diskreta eftersom de bärs bakom örat. Den större delen av hörapparaten, också kallad hörapparatens skal, placeras bakom örat. Ljudet överförs från skalet via en liten ljudslang/tunn kabel till delen som sitter inuti örat. Bakom-örat-hörapparater finns i flera olika diskreta färger och modeller. På den här sidan hittar du all information om bakom-örat-hörapparater. Scrolla eller använd länkarna för att hitta informationen du söker:

oticon-marke

Bakom-örat-hörapparater är inte bara diskreta och smidiga, de är också hörapparaterna som erbjuder mest förstärkning och som passar nästan alla typer av hörselnedsättningar. Bakom-örat-hörapparater sitter bekvämt bakom örat och ger en mer naturlig hörupplevelse än hörapparater som placeras inuti hörselgången, mycket för att det inte finns något som ”täpper” till hörselgången.

Bakom-örat-hörapparater finns i många olika färger och modeller vilket ger dig möjlighet att välja en hörapparat som passar bäst för dina behov och din livsstil. Vissa modeller av bakom-örat-hörapparater går att ansluta till internet och/eller ladda. 

 • Passar flest typer av hörselnedsättningar

 • Diskreta och bekväma att bära bakom örat

 • Naturlig hörupplevelse

Vad är en ljudslang? Vart sitter högtalarenheten? Lär dig mer om en bakom-örat-hörapparats olika delar, titta på vår korta förklaringsfilm. På filmen ser du Oticon Opn miniRITE. 

[iframe width="560" height="315" data-category-consent="cookie_cat_marketing" data-consent-src="https://www.youtube.com/embed/MpMv8g1yGj8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen][/iframe]
Olika delar av en hörapparat du placerar bakom örat. Se hur alla delar på en bakom-örat-hörapparat ser ut. Se vår korta förklaringsfilm om bakom-örat-hörapparater.

Om du är intresserad av att prova en bakom-örat-hörapparat är du varmt välkommen att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter i formuläret så kontaktar vi dig.

*
*
*

Det finns olika typer av bakom-örat-hörapparater. Hörapparaterna är olika när det kommer till design, teknik och funktion. Det finns i regel två olika typer av bakom-örat-hörapparater: RITE och BTE. Den huvudsakliga skillnaden mellan RITE och BTE är att högtalarenheten på en RITE-hörapparat är placerad i örat medan högtalarenheten på en BTE-hörapparat är inbyggd i själva hörapparaten som sitter bakom örat. Läs mer om de olika typerna nedan.

 • En RITE-bakom-örat-hörapparat är en mindre modell av bakom-örat-hörapparat. Lär dig om funktionerna och fördelarna med diskreta bakom-örat-hörapparater.

  RITE-hörapparat

  RITE-hörapparat är den vanligaste typen av bakom-örat-hörapparat. Tekniken i en RITE-hörapparat är placerad både i själva hörapparaten och i örat. Ljudet överförs från hörapparatens mikrofon (som sitter i själva hörapparaten) via en kabel till hörapparatens högtalarenhet (som sitter i örat). Högtalarenheten är skyddad av en dome (som håller hörapparaten på plats) och ett vaxfilter (som skyddar högtalarenheten från vax). RITE-hörapparater drivs av batterier, vissa modeller erbjuder laddningsbara batterier men de allra flesta drivs av vanliga engångsbatterier.

  Sammanfattning och fördelar med en RITE-hörapparat:

  • Allt vanligare typ av bakom-örat-hörapparat som passar många olika hörselnedsättningar

  • Mindre risk för rundgång/återkoppling än BTE-hörapparater då hörapparatens mikrofon och högtalarenhet är uppdelade

  • Luftigare eftersom domen inte täpper till hörselgången, den gör att hörapparaten sitter på plats men släpper samtidigt in luft 

 • En BTE-bakom-örat-hörapparat är den vanligaste modellen av bakom-örat-hörapparater- Läs mer om vad en diskret bakom-örat-hörapparat kan göra för dig och din hörsel!

  BTE-hörapparat

   

  BTE-hörapparat är också en vanlig typ av bakom-örat-hörapparat. Till skillnad från en RITE-hörapparat sitter all hörapparatens teknik på en BTE-hörapparat i själva hörapparaten. Ljudet överförs, via en slang, till en gjuten insats som sitter i örat. Insatsen är individanpassad för att den ska passa ditt öra/din hörselgång så bra som möjligt. BTE-hörapparater drivs av batterier, vissa modeller erbjuder laddningsbara batterier men de allra flesta drivs av vanliga engångsbatterier.

  Sammanfattning och fördelar med en BTE-hörapparat:

  • Vanlig typ av bakom-örat-hörapparater som passar många olika hörselnedsättningar

  • All teknik sitter i själva hörapparaten

  • Formgjuten insats sitter i örat

  • Rekommenderas för dig som kanske har lite svårigheter med finmotoriken, BTE-hörapparater är lite enklare att sätta på plats i örat och har inte så många tillbehör som behöver bytas (endast batterier och slangar)

  • Kan skapa mer fukt än RITE-hörapparater då den gjutna insatsen sitter likt en ”plugg” i örat

Bakom-örat-hörapparat har olika tillbehör. Du behöver tillbehör för att din bakom-örat-hörapparat ska fungera. Lär dig mer om hörapparater som du placerar bakom örat.

Det finns olika tillbehör till bakom-örat-hörapparater som är nödvändiga för att hörapparaterna ska fungera, bland annat batterier, domer, slangar och vaxfilter.  Det finns olika tillbehör till olika modeller av bakom-örat-hörapparater. Vill du veta mer om våra tillbehör? Gå till vår sida som beskriver alla tillbehör.

Tillbehör

Hörapparater som du placeras bakom örat kan kopplas ihop med olika hörselhjälpmedel. Det finns olika hörselhjälpmedel för olika bakom-örat-hörapparater.

Hörselhjälpmedel är ett komplement till hörapparater och kan användas i situationer när hörapparaten inte räcker till. Det kan exempelvis vara svårt att höra ljudet från tv:n eller i en miljö när många pratar samtidigt. I sådana situationer kan hörselhjälpmedel vara till stor hjälp. Det finns olika typer av hörselhjälpmedel som är kompatibla med bakom-örat-hörapparater. 

Hörselhjälpmedel

 • Om en bakom-örat-hörapparat kan hjälpa dig till en bättre hörsel beror på några olika faktorer. Det beror bland annat på din hörselnedsättning, din hörselgång, ditt öra och dina behov. 

 • Vilken bakom-örat-hörapparat som passar dig bäst beror främst på din hörselnedsättning, din hörselgång och ditt öra. En BTE-hörapparat kan vara en bra hörapparat om du har mer uttalad hörselnedsättning och mindre hörselgångar medan en RITE-hörapparat kan vara en bra lösning för dig som har en enklare hörselnedsättning och vill ha en mindre hörapparat. Valet av hörapparat görs i samråd med din legitimerade audionom. Audionomen utgår alltid efter din individuella situation i sina rekommendationer.

 • Många personer kombinerar glasögon med en bakom-örat-hörapparat och tycker att det fungerar bra. 

Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik