Låt oss hjälpa dig med din hörsel även i Corona-tider, läs mer på sidan: Audika & Corona.

Hörseltest görs av en legitimerad audionom på en hörselklinik. Hörseltest kostar 0-200 kr och ingen remiss krävs. Hur går hörseltestet till? Hörseltestet görs av en legitimerad audionom i en ljudisolerad miljö. Under hörseltestet får du göra olika hörselmätningar.

Hörseltest

Ett hörseltest görs för att få reda på hur du hör, om din hörsel är normal eller nedsatt. På den här sidan får du all information du behöver om ett hörseltest. Scrolla eller använd länkarna för att hitta informationen du söker:

Ett hörseltest är en del av en komplett hörselundersökning. Hörselundersökningen består av ett hörseltest, en behovsbedömning och val av eventuell hörapparat. Hörseltestet tar ungefär 30 minuter och hela besöket tar 1 timme.

 • test

  1. Hörseltest

  En legitimerad audionom testar din hörsel i en ljudisolerad miljö.

 • test2

  2. Behovsbedömning

  Audionomen gör en bedömning av din hörselsituation och dina behov.

 • test3

  3. Val av hörapparat

  Om du har nedsatt hörsel och är berättigad hörapparat, får du välja om du vill prova ut hörapparat.

Kostnaden för ett hörseltest skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor. Audika arbetar på uppdrag av olika regioner/landsting i Sverige och följer därmed deras regler och riktlinjer. I vissa landsting/regioner är ett hörseltest gratis, i andra inte. Gemensamt för alla regioner är att du kan testa din hörsel utan remiss.

 • Gratis hörseltest i Uppsala, Kalmar. Karlskrona och Västerås.
 • 100 kr för hörseltest i Stockholm (frikort gäller).  
 • 200 kr för hörseltest i Skåne och Östergötland (frikort gäller).
 • Om du är i behov av ett audiogram som intyg för exempelvis mönstring till Försvarsmakten eller flygcertifikat kostar det 500 kr.


Boka hörseltest

Vill du göra en bokningsförfrågan av ett hörseltest? Fyll i dina kontaktuppgifter i bokningsformuläret så ringer vi upp dig och hittar en tid som passar dig.

*
*
*
Testa hörseln och kolla hörseln genom att göra ett hörseltest utan remiss. Du kan göra ett gratis hörseltest på i vissa regioner i Sverige.

Ett hörseltest genomförs av en legitimerad audionom på en hörselklinik. Audika har ett 30-tal hörselkliniker runt om i Sverige. Vi finns i Skåne, Stockholm, Uppsala, Östergötland, Kalmar, Karlskrona och Västerås. Läs mer om våra hörselkliniker, klicka på länken nedan.

Hitta din hörselklinik

 • Behöver du höja volymen på din tv? Har du svårt att följa med i konversationer när många pratar samtidigt? Behöver du ofta be andra att upprepa sig eller ställer du ofta frågan "vad sa du"? Då kan det vara dags att kolla hörseln och boka en tid för ett hörseltest.

 • Det kan vara svårt att själv upptäcka nedsatt hörsel eftersom hörseln ofta försämras gradvis. Testa din hörsel regelbundet för att få information om hur hur du hör och om det finns hjälpmedel som kan hjälpa dig att höra alla ljud som du vill höra.

 • U

  Tonaudiometri

  Ett hörseltest inleds med undersökning av hörselgången och trumhinnan. Innan du får ta plats i den ljudisolerade miljön, får du ta på dig ett par hörlurar. Hörseln kommer sedan testas på olika frekvensnivåer, ett öra i taget. Du kommer att få höra olika toner, låga som höga, och din uppgift är att trycka på en knapp så fort du hör en ton. På så sätt får audionomen information om hur stark en ton måste vara för att du ska kunna uppfatta den.

  Talaudiometri

  Talaudiometri mäter förmågan att uppfatta tal-ljud. Under mätningen kommer du att höra olika meningar, med eller utan bakgrundsbrus, och din uppgift är att upprepa sista ordet i meningen. Exempelvis om rösten säger "nu kör ni bil" är din uppgift att upprepa sista ordet, som i detta fall är "bil". På så sätt får audionomen information om kvalitén på hörseln och om du hör tillräckligt bra för att klara dig i vardagslivet.

 • Ett hörseltest genomförs i en ljudisolerad miljö av en legitimerad audionom. Under ditt hörseltest utför audionomen olika typer av hörselmätningar för att få så mycket information som möjligt om din hörsel. Hörselmätningarna görs på både höger och vänster öra, ett öra i taget. Hörselmätningarna tar 30 minuter, hela besöket tar 1 timme.

 • Resultatet av ditt hörseltest förs in i ett diagram, som kallas ett audiogram. Ett audiogram ger en visuell bild av din hörselkurva. Du kan se för varje frekvens vid vilken ljudnivå du uppfattar rena toner, det vill säga vart din "hörseltröskeln" ligger.

 • Resultatet av ditt hörseltest visar hur du hör, om hörseln är normal eller nedsatt. Ditt hörseltest visar på vilka frekvenser din hörsel är nedsatt och om du hör likadant på ditt högra som på ditt vänstra öra eller om det finns en så kallad sidoskillnad. Ditt hörseltest visar också om du kan vara hjälpt av hörapparat.

  Om ditt hörseltest visar att din hörsel är nedsatt och om audionomen bedömer att du kan vara hjälpt av hörapparat, är rekommendationen att prova ut en hörapparat. En hörapparat hjälper personer med nedsatt hörsel till en bättre hörsel. Din legitimerade audionom hjälper dig med val av hörapparat med utgångspunkt i dina individuella behov.

Hörselklinik

Hitta din
hörselklinik

Hitta din hörselklinik