Audika i samarbete med Apoteket AB

7 februari 2017

I åldern 60-70 år har cirka en av tre personer en hörselnedsättning som kan hjälpas av en modern hörapparat. Nästan tre av 4 personer äldre än 80 år har någon form av hörselnedsättning. Snittålder för en förstagångsanvändare av hörapparat är ca 71 år i Sverige, men många skulle kunna få bättre livskvalitet av att skaffa en tidigare.

Många väntar för länge med att söka upp en hörselexpert – legitimerad audionom. I många län finns vårdval hörsel och det behövs inte någon remiss för att göra ett hörseltest.

Under 2016 har Audika Hörselkliniker samarbetat med Apoteket AB för att utföra hörselscreeningar på plats på Apoteken. Samarbetet påbörjades redan under 2014 och har gett en väldigt fin respons hos Apotekets kunder och medarbetare. Audika har under året haft audionomer på plats ute på apoteken och alla som önskat har kunnat göra en gratis hörselscreening.

2016 års screeningturné har varit på över 30 platser och nästan 4000 personer har hörselscreenats. Ca 1000 personer det vill säga 25% av de som screenats hade en hörselnedsättning som kan förbättras med en modern hörapparat. Samarbetet mellan Apoteket AB och Audika fortsätter nu 2017, lista med aktuella apotek publiceras på www.apoteket.se, www.audika.se och på Audikas Facebooksida . Medlemmar i Apotekets kundklubb får också information i Apotekets kundklubbsutskick.

Audikas målsättning är enkel – att hjälpa fler att höra mer. Vi vet av erfarenhet att om man inte kan höra sin omgivning kan det leda det till onödig social isolering. I dagens samhälle borde det inte vara så stigmatiserat att bära hörapparat. Med modern teknik, funktion och utseende är en hörapparat idag en stor tillgång i vardagen för användaren!” säger Eva Halén, VD för Audika

Hörselkollen har varit mycket uppskattad av både kunder och medarbetare. Genom samarbetet med Audika kan vi göra det enkelt för våra kunder att kontrollera sin hörsel i samband med att de besöker Apoteket. Det känns kul att vi nu kan utöka samarbetet till fler orter och därmed hjälpa ännu fler kunder som behöver hjälp med sin hörsel" säger Sanna Lindelöf, ansvarig för Hörselkollen på Apoteket

DATUM OCH PLATS FÖR HÖRSELSCREENING: 

17-19 januari – Apoteket Måsen i Varberg

23-27 januari – Apoteket Evenemangsgatan i Solna

2-3 februari – Apoteket Pantern i Lyckeby

30- januari – 1 februari – Apoteket Sundet i Kalmar

6-10 februari – Apoteket Svanen i Nacka

14-16 februari – Apoteket Svanen i Göteborgh

20-24 februari – Apoteket Sjöhästen i Västerhaninge

7-9 mars – Apoteket Hjorten i Västerås

20-24 mars – Apoteket Elefanten i Stockholm

27-31 mars – Apoteket Mobilia i Malmö

3-7 april – Apoteket S:ta Ragnhild i Södertälje

10-14 april – Apoteket Solrosen i Ängelholm

17-21 april – Apteket Farsta Centrum i Farsta

24-28 april – Apoteket Norringen i Kristianstad

1-5 maj – Apoteket Falken i Stockholm

8-12 maj – Apoteket Östergatan i Landskrona

15-19 maj – Apoteket Kungsmyntan i Stockholm

22-26 maj – Apoteket Svea i Trelleborg