Ta hand om dina nära och kära!

Av Audika
2018-02-14

På alla hjärtans dag visar vi oftast extra mycket omtanke för varandra. Kanske får någon en blombukett, ett fint sms eller en hjälpande hand. Ta tillfället i akt att idag hjälpa någon till en bättre hörsel. 

Om du känner någon med nedsatt hörsel
Märker du att en person i din närhet har svårt att följa med i konversationer, ofta behöver fråga om eller har ljudet på TV:n på väldigt hög volym? Då kan det vara tecken på att det kan finnas en hörselnedsättning. En obehandlad hörselnedsättning kan göra att personens beteende kan förändras. Personen ifråga kanske börjar dra sig undan från socialt umgänge, känner ilska och eller frustration. Personens välmående och livskvalitet kan då påverkas negativt. Även om beteendet förändras kan det vara så att personen inte alltid är medveten om att han eller hon har nedsatt hörsel. 

Hjälp din närstående att bli medveten och nå ökad livskvalitet 
Som anhörig finns det flera saker som du kan hjälpa din närstående med. En viktig del är att försöka få personen ifråga att förstå att det kan finnas en hörselnedsättning. Berätta om hur du upplever situationen, försök förklara på vilket sätt det kan påverka personens livskvalitet och poängtera att det finns hjälp att få. En annan viktig del är att ge din närstående en omtänksam knuff i rätt riktning: mot att faktiskt kolla sin hörsel. Men den kanske viktigaste delen är att stötta, alltså att vara närvarande vid alla besök och vara bollplank i alla beslut. 

Dagens moderna och smarta hörapparater
Att acceptera sin hörselnedsättning och behovet av hörapparater är det första stora steget personer med nedsatt hörsel ska ta. Det finns även ytterligare steg i form av tveksamheter kring utseende eller funktion. Med dagens teknik och design är hörapparater små och diskreta – nästan osynliga. Teknologin har genomgått ett paradigmskifte. Hörupplevelsen och ljudkvaliteten är så verklig som möjligt. Dessutom kan du koppla hörapparaten till din TV, bil eller smartphone. Då får du ljudet direkt in i hörapparaten. De allra senaste modellerna är också laddningsbara. Hörapparaten Oticon Opn.

Hur går jag tillväga?
Det första steget till en bättre hörsel är ett hörseltest hos någon av våra legitimerade audionomer. På besöket görs tonmätningar av din hörsel, du får reda på din hörselkurva och audionomen ger dig rekommendationer baserat på din hörsel, din livssituation och ditt behov. Boka ett hörseltest via vårt formulär. Du är självklart också välkommen att ringa 0200-11 14 50. 

Vill du veta vart vi finns? Hitta din hörselklinik.

I Stockholm, Uppsala, Kalmar, Karlskrona och Västerås kan du testa din hörsel kostnadsfritt. I Skåne och Östergötland kostar hörseltestet 200 kr (frikort gäller). 

0 kommentarer